ČAČIĆ O SVOJOJ BIVŠOJ STRANCI

'Ako izgube Posavca, od HNS-a ostaje jedno precizno ništa'

30.03.2015 u 16:00

Bionic
Reading

'Ako izgube Međimursku županiju, od HNS-a ostaje jedno precizno ništa', komentirao je za tportal Radimir Čačić to što je međimurski župan Matija Posavec u sve većoj nemilosti stranke zbog otvorenog protivljenja koaliciji sa SDP-om. Posavec je uz to bio protiv izbacivanja Čačića iz stranke, a u novim okolnostima ne bi imao ništa protiv političke suradnje s njim

HNS-ova izborna baza na sjeveru Hrvatske bila je ozbiljno uzdrmana Čačićevim povratkom u politiku. Ipak, stranka je zadržala župane u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji. No sudeći prema rezerviranim izjavama iz HNS-a, ali i otvorenom protivljenju novom ulasku u brak sa SDP-om međimurskog župana Matije Posavca, stranci Vesne Pusić ozbiljno prijeti gubitak ove županije. Naime Posavec je očito jednom nogom već izvan HNS-a, a privrženost Radimiru Čačiću nikada nije prikrivao niti ga se javno odrekao. Za razliku od drugih.


'Kada sam odstupao s mjesta predsjednika stranke, jasno sam rekao da bi bilo dobro da u novoj generaciji koja bi je trebala preuzeti bude i Predrag Štromar. Već je tada bilo govora i o Posavcu i o Vrdoljaku, međutim postupci gospodina Posavca jasno su ga pozicionirali kao čovjeka koji ima politički stav i dovoljno hrabrosti da ga iznese. Možda ga imaju i drugi, ali ga nisu imali snage iznijeti', prisjeća se Čačić. Iako se tada špekuliralo o tome da bi želio varaždinskog župana Predraga Štromara na čelu stranke, Čačiću je danas Posavec broj jedan.

Napominje da je protiv njegovog izbacivanja iz stranke bio ne samo Posavec, nego se tome jednoglasno usprotivila međimurska organizacija HNS-a. Na osnovi toga zaključuje da bi se, u slučaju da Posavec raskrsti s HNS-om, za njime povela kompletna međimurska organizacija.

Njemu je doista bliža koalicija s Čačićem, nego sa SDP-om, što je nedavno izjavio za tportal. Ako Posavec izađe iz HNS-a, Čačić procjenjuje da od stranke neće ostati ništa. Iznosi da je omjer snaga u Varaždinskoj županiji 'debelo' na strani Narodne stranke - Reformista te da su reformisti i narodnjaci izjednačeni u Međimurskoj županiji.

'Ako izgube Međimursku županiju, od stranke ostaje precizno ništa', tvrdi Čačić. Ističe i da je HNS dobio prijevremene lokalne izbore u Dubrovniku i Svetom Ivanu Zelini isključivo zbog pojedinaca te da stranka u ovim gradovima - ne postoji.

'Predsjednik stranke u Dubrovniku izašao je iz HNS-a neposredno prije izbora. U Dubrovniku i Zelini nemaju stranke; imaju samo dva imena', zaključuje Čačić.