opasnosti

Akcija Hrvatskih željeznica 'Vlak je uvijek brži' na željezničko-cestovnom prijelazu Stari Jankovci

06.06.2019 u 14:51

Bionic
Reading

Povodom Međunarodnog dana svjesnosti o opasnostima na željezničko-cestovnim prijelazima, na željezničko-cestovnom prijelazu Stari Jankovci, na križanju magistralne pruge i državne ceste Vinkovci- Tovarnik, HŽ-Infrastruktura u četvrtak je održala preventivno-edukativnu akciju 'Vlak je uvijek brži'

'Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima na željezničko-cestovnim prijelazima održava se početkom lipnja u 40 zemalja svijeta, a Hrvatske željeznice redovito, već 20 godina, svojom akcijom 'Vlak je uvijek brži' , podiže razinu svjesnosti sudionika u prometu o opasnostima prilikom prelaženja preko željezničke pruge', izjavio je član Uprave HŽ-a Marko Žubrinić.

Istaknuo je i kako međunarodna i domaća statistika pokazuje da su u 98 posto slučajeva nesreća na prijelazima krivci sudionici u cestovnom prometu.

Ovogodišnja akcija pod sloganom 'Najvažniji STOP u danu' posvećena je profesionalnim vozačima teretnih vozila, a željezničko-cestovni prijelaz Stari Jankovci odabran je jer je riječ o vrlo frekventnom prijelazu preko kojega dnevno prođe oko 600 teretnih vozila, dodao je..

U Republici Hrvatskoj ima 1512 željezničko-cestovnih prijelaza od kojih je 888 osigurano prometnim znakovima, 44 mehaničkim branicima, 122 svjetlosno-zvučnom signalizacijom, 388 svjetlosno-zvučnom signalizacijom i polubranicima, a preostalih 71 su pješački prijelazi osigurani mimoilaznim ogradama.

Prema Žubrinićevim riječima samo na prijelazu Staru Jankovci od 2013. godine bilo je 15 prijeloma polubranika, u Vukovarsko-srijemskoj županiji njih 216, a na razini Hrvatske takvih prijeloma bilo je u istome razdoblju u čak 500 slučajeva, pri čemu je i poginulo pet osoba.

'Prije mjesec dana HŽ Infrastruktura potpisala je ugovore za nabavu i ugradnju opreme na 50 prijelaza u vrijednosti od 73 milijuna kuna, a posao bi se trebao završiti do kolovoza 2021.. U planu je povećati raznu sigurnosti na još 114 prijelaza', izvijestio je Žubrinić.

U sklopu akcije 'Vlak je uvijek brži' danas su na željezničko-cestovnom prijelazu vozače teretnih vozila, ali i osobnih automobila, uz potporu prometne policije, na nužnost opreza i opasnostima na cestovno-željezničkim prijelazima upozoravali djelatnici HŽ-a.

Akciju su podržali i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić te zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Gabrijel Šokičić koji su pozvali sudionike u prometu na pojačan oprez posebno na željezničko- cestovnim prijelazima gdje posljedice nesreća znaju biti vrlo teške.