BIVŠI KIRGISTANSKI PREDSJEDNIK

Akajev: Američka vojska je švercala heroin iz Afganistana

19.09.2016 u 11:23

Bionic
Reading

Bivši kirgistanski predsjednik Askar Akajev iznio je u razgovoru za rusku agenciju RIA Novosti teške optužbe na račun Pentagona, kazavši kako se američka vojna baza Manas u toj srednjoazijskoj državi možda koristi za prijevoz i distribuciju heroina iz obližnjeg Afganistana

Akajev je u razgovoru za agenciju kazao kako su zapadne snage koje su sudjelovale u vojnim operacijama u Afganistanu najvjerojatnije upletene u krijumčarenje droge, dodajući kako su toga bili svjesni zapovjednici baze u Kirgistanu te kako su i oni najvjerojatnije bili upleteni u krijumčarenje.

'Baza u Manasu oduvijek je služila svojoj svrsi, dopremanju snaga i tehnike za koalicijske snage u Afganistanu. No mi ne znamo što se prevozilo u transportnim zrakoplovima na putu iz Afganistana do Manasa. Vjerojatno se radilo o heroinu', kazao je Akajev, dodajući kako je to uobičajena praksa američke vojske koja na taj način kompenzira velike troškove sudjelovanja u vojnim operacijama izvan domovine.

'Opće je poznata stvar kako se takve stvari događaju u Latinskoj Americi. Zašto to ne bi činili i u Afganistanu?', zapitao se bivši kirgistanski predsjednik.

Tranzitno središte u Manasu je, inače, osnovano u prosincu 2001. godine kao podrška koalicijskim snagama u Afganistanu. Prema sporazumu s Kirgistanom, baza se smjela koristiti isključivo za logistiku, a krajem pretprošle godine američki vojnici su je trajno napustili.