OPĆA SKUPŠTINA UN-a

Ahmadinedžadov govor otjerao neka izaslanstva iz dvorane

24.09.2009 u 07:30

Bionic
Reading

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad kazao je u srijedu pred Općom skupštinom UN-a u New Yorku kako je njegova zemlja spremna rukovati se sa svima ‘koji su nam iskreno pružili ruku’, no svojim je oštro intoniranim govorom izazvao izlazak desetak izaslanstava iz dvorane u kojoj se odvija zasjedanje.

Kako su prenijele svjetske agencije, Ahmadinedžad je istaknuo kako je Iran spreman sudjelovati u izgradnji trajnoga mira i sigurnosti diljem svijeta dok istodobno brani svoja legitimna i legalna prava, vjerojatno time aludirajući na kontroverzni iranski nuklearni program iako ga nije izrijekom spomenuo.

Iranski predsjednik je prikazao svoju zemlju kao braniteljicu siromašnih zemalja u razvoju, okomivši se na ‘neobuzdani kapitalizam’ koji je, po njegovim riječima, došao do svoga kraja i koji će, kako je rekao, doživjeti istu sudbinu kao marksizam. Također se založio za globalno nuklearno razoružanje.

Desetak izaslanstava, među kojima i francusko i američko, napustilo je dvoranu tijekom Ahmadinedžadova govora u znak prosvjeda, ocijenivši taj govor ‘antisemitskim’.

Iz izvora francuskog izaslanstva prenosi se ocjena kako je govor iranskog predsjednika bio ‘neprihvatljiv’, dok je glasnogovornik američke misije pri UN-u kazao kako je Ahmadinedžadova retorika ponovo bila ‘puna mržnje, uvredljiva i antisemitska’.

U svom govoru o aktualnom stanju u svijetu iranski predsjednik iznio je cijeli niz optužbi usmjerivši svoj napad prije svega na Sjedinjene Države i židove. ‘Neprihvatljivo je da jedna izrazita manjina dominira politikom, ekonomijom i kulturom u velikom dijelu svijeta zahvaljujući svojim sofisticiranim mrežama, uvodi novi oblik zavisnosti i šteti reputaciji drugih država, uključujući europske zemlje i SAD, kako bi ostvarila svoje rasističke ciljeve’, rekao je među ostalim Ahmadinedžad. On je napao Izrael zbog, kako je rekao, ‘barbarskog’ napada na pojas Gaze prošle zime.

Iranski predsjednik također je, aludirajući na Sjedinjene Države i intervencije u Afganistanu i Iraku, ocijenio kako je ‘neprihvatljivo slanje snaga tisućama kilometara daleko kako bi vodili rat i prolijevali krv, širili teror i strah’.
Po nekim europskim diplomatskim izvorima na koje se poziva agencija France Presse, među zemljama čija su izaslanstva napustila dvoranu tijekom govora iranskog predsjednika, uz Francusku i SAD, nalaze se i Velika Britanija, Italija, Njemačka, Danska, Mađarska, Argentina, Kostarika, Urugvaj, Novi Zeland i Australija.