NEJEDINSTVO

Ahmadinedžad : Zašto Arapi šute o Gazi

15.01.2009 u 16:30

Bionic
Reading

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad kritizirao je u četvrtak šutnju nekih arapskih zemalja o izraelskoj vojnoj ofenzivi na Gazu, a neke od njih i optužio da podržavaju izraelske napade, prenose agencije

Iran, koji je javno podržavao Hamas u Gazi dok su neke zapadne i arapske države težile izolirati pokret, objavio je na internetskoj stranici predsjedništva oštro sročeno pismo saudijskom kralju Abdulahu.

'Nažalost, neke države regije, islamske i arapske, iz nekih razloga i sa zadovoljnim smiješkom, šutke podupiru ili toleriraju ovaj čudan genocid', piše Ahmadinedžad.
On poziva kralja Abdulaha 'da prekine šutnju i iznese svoje stajalište' o krizi.

U četvrtak su britanski premijer Gordon Brown i njemačka kancelarka Angela Merkel izrazili 'šokiranost humanitarnom tragedijom u Gazi', a glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon je 'skandaliziran' i broj žrtava ofenzive drži 'nepodnošljivim'.

Od početka ofenzive, 27. prosinca, u Gazi je više od 1.000 mrtvih i oko 5000 ranjenih Palestinaca, prenosi agencija AFP.

Ahmadinedžad je odaslao i drugu, neuobičajenu poruku, pozivajući izraelske vojnike da otkažu poslušnost zapovjednicima, a stanovnike Izraela da prosvjeduju.
Iran odriče izraelskoj državi pravo na postojanje, a Ahmadinedžad je to stajalište ponovio i u svome pismu saudijskom monarhu.

Analitičari drže da Iran snažnim optužbama želi pridobiti javno mnijenje u arapskim zemljama koje su podijeljene na 'umjerene' na čelu s Egiptom i Saudijskom Arabijom i radikalne, koje su sklone Hamasu, a predvode ih Sirija i Katar.

Reuters dodaje da saudijska vlada, koja sebe drži predvodnikom sunitskog islama, ne želi izravno kriviti Hamas, ali da vladi blizak tisak javno zamjera Hamasu što se svrstao uz šijitski islam, a takav je u Iranu.