TODORIĆ SE OBRUŠIO NA PREMIJERA

'Agrokor je imao čvrsti plan za rast i razvoj, a sve drugo je, kako Plenković kaže, fake news'

  • Autor: An. S.
  • Zadnja izmjena 31.10.2017 21:25
  • Objavljeno 31.10.2017 u 21:24
Todorić i Plenković

Todorić i Plenković

Izvor: Pixsell / Autor: tportal

Odbjegli vlasnik Agrokora Ivica Todorić, u utorak navečer, ponovno se oglasio na blogu preko kojeg komunicira s javnošću, još jednom se obrušivši na predsjednika Vlade Andreja Plenkovića. Todorić tvrdi da je početkom 2017. godine Agrokor sjajno stajao te da je država napravila ogromnu štetu.

Post Ivice Todorića prenosimo u cijelosti:

28. rujna 2017. godine na sjednici Vlade Andrej Plenković je izjavio:

„Mi smo prije otprilike 6,7,8,9 mjeseci bili suočeni sa situacijom di je najveća kompanija došla u ozbiljne poteškoće“

U nastavku ću s nekoliko primjera i dokumentima prezentirati činjenice iz čega će se moći vidjeti da je premijer Plenković govorio neistinu.

U prilogu u tablici 1 vidi se kumulativan nekonsolidirani prihod od prodaje Agrokor grupe za 2015., 2016. i tri mjeseca 2017. godine. Iz tablice se vidi kako je Agrokoru u 2015. godini u odnosu na 2014. ukupan nekonsolidirani prihod od prodaje narastao za 2.37%. Isto tako se može vidjeti da je ukupni prihod od prodaje Agrokor grupe u 2016. godini u odnosu na prethodnu narastao za 0.89%. Nadalje, za 2017. godinu, u prvom mjesecu je bio 1.03% veći u odnosu na prvi mjesec 2016. godine, dok je u drugom mjesecu zbog političkih i medijskih napada Agrokorov prihod od prodaje pao za 2.27%, a u trećem mjesecu prihod od prodaje je bio - 4.23%. Tako da je ukupna prva tri mjeseca u 2017. godini nekonsolidirani prihod od prodaje bio -4.23%.

Ovdje se nedvojbeno vidi da je Agrokor kontinuirano imao stabilne prihode od prodaje; u siječnju 2017. godine posao je odlično započeo i tek kada su ministrica Dalić i njezini pomagači svojim medijskim i političkim linčem napala Agrokor, u kompaniji su počeli problemi. Dakle, i ovaj podatak pokazuje kako je Agrokor imao plan za daljnji kontinuirani rast i razvoj sve dok nije neviđenim političkim i medijskim linčem napadnut.

  • +13
  • +10

Ivica Todorić

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Već sam pisao da konsolidirana bilanca za 2015. i 2016. godinu koju je izdala izvanredna uprava Agrokora pokazuje da je rast ukupnih obveza Agrokor grupe u 2016. godini u odnosu na 2015. narastao za oko 2%, a obaveze prema dobavljačima u istom periodu 2.5%. Također, ukupna prodaja rasla je blizu 1%. (1)

Stanje zaliha su se godinama kretale oko -2%, no tek kada su politički i medijiski pritisci na Ivicu Todorića i i Agrokor počeli, porastao je postotak nedostatka zaliha. (2)

Za sva tri primjera koja sam iznio postoji dokumentacija koja to potvrđuje, i to dva dokumenta koje je izdala izvanredna uprava Agrokora i jedan koji je ranije sam Agrokor izdao.

Agrokor je postojeći dug refinancirao u studenom 2016. na period 2+1 godinu.

  • +3

Premijer Andrej Plenković

Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Agrokorova prehrambena industrija bila je pripremljena za IPO početkom 2017. godine sa svom dokumentacijom i samo čekala povoljan trenutak.

Agrokor se pripremao za financijsko restrukturiranje duga – proces započeo, angažirani Houliham Lockey, Kirkland & Ellis i Alvarez & Marsal.

Imao je potencijalnu ponudu za prodaju nekih od dioničkih društava.

Ova tri primjera kao i Agrokorov jasan plan financijskog i poslovnog rekonstruiranja, potvrđuju da je Agrokor bio u dobroj poslovnoj kondiciji i kako je imao čvrsti plan za rast i razvoj. Kako Plenković kaže, sve drugo je fake news!

[1] Podaci iz konsolidirane bilance Agrokor grupe za 2016. i 2015.godinu, objavila izvanredna uprava Agrokora, 24.str

[2] Graf na blogu, post „ Šta se događa kada država napadne poduzetnika“, objavljen 29.rujna 2017.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!