napeto ozračje

Agencija za atomsku energiju 'duboko zabrinuta' zbog neprijavljenog skladišta u Iranu

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 23.02.2021 21:22
  • Objavljeno 23.02.2021 u 21:22
Iranska podzemna baza

Iranska podzemna baza

Izvor: EPA / Autor: SEPAHNEWS HANDOUT

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) izrazila je "duboku zabrinutost" zbog moguće prisutnosti nuklearnog materijala u jednom iranskom neprijavljenom objektu, stoji u izvješću agencije objavljenom u utorak

Taj komentar stiže u napetom ozračju pošto je Iran počeo ograničavati inspekcije UN-ove agencije, nakon što mu SAD u zadanom roku nije ukinuo sankcije.

IAEA je već spomenula to mjesto u svom izvješću u studenom, a objašnjenja Irana ocijenila "nevjerodostojnima". Radi se o skladištu u okrugu Truquzabad u Teheranu.

"Nazočnost antropogenih čestica uranija, koje su rezultat ljudskog djelovanja, Iran nije prijavio što ukazuje na nazočnost nuklearnog materijala i/ili opreme zagađene nuklearnim materijalom na tom mjestu", navodi agencija.

"Nakon 18 mjeseci, Iran još uvijek nije pružio potrebna objašnjenja, potpuna i tehnički vjerodostojna", nastavlja se u izvješću i precizira da je IAEA-im generalni direktor Rafael Grosii nakon vikenda u Teheranu izrazio zabrinutost zbog nedostatnog napretka po tom pitanju.

Teheran i dalje nastavlja gomilati slabo obogaćeni uranij, čija količina 14 puta prelazi ograničenje iz nuklearnog sporazum iz 2015., piše IAEA u dokumentu koji će idući tjedan razmotriti Vijeće guvernera.

Šesnaestog veljače je bilo 2967,8 kg, a gornja granica je 202,8 kg. Prema prethodnom izvješću Iran je imao 2442,9 kg uranija.

Nakon jednostranog američkog povlačenja i uvođenja sankcija koje guše iransko gospodarstvo, Iran je počeo kršiti sporazum zaključen 2015. sa skupinom 5+1 (SAD, Francuska, Njemačka, Velika Britanija, Rusija i Kina).

Iran je najavio početkom siječnja da je nastavio obogaćivanje uranija na 20 posto. Mjesec dana kasnije je objavio da počinje proizvodnju uranija za istraživački reaktor u Teheranu, koji se može koristiti za proizvodnju nukleranog oružja.

Iako to opovrgava, Tehran je stalno suočen s optužbama da pokušava proizvesti nuklearno oružje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!