MUKE U ZRAČNOM PROSTORU

EU traži od avioprijevoznika da izbjegavaju Bjelorusiju, a pogledajte što se događa kad bjeloruski zrakoplov pokuša prijeći u Poljsku

26.05.2021 u 13:00

Bionic
Reading

Europski regulator za zrakoplovstvo u srijedu je pozvao sve zrakoplovne kompanije da izbjegavaju prostor iznad Bjelorusije iz sigurnosnih razloga, rekavši da je prisilno preusmjeravanje aviona Ryanaira dovelo u pitanje sposobnost zemlje da omogući sigurnost zračnog prometa

Agencija Europske unije za sigurnost zračnog prometa (EASA) savjetuje zrakoplovnim tvrtkama, kao i prijevoznicima koji nisu iz EU-a, da, osim u hitnim slučajevima, izbjegavaju prostor iznad Bjelorusije.

'Okolnosti ovog slučaja dovode u pitanje postupanje Bjelorusije prema međunarodnim pravilima civilnog zrakoplovstva', objavila je EASA.

'Bjelorusija je preusmjeravanjem aviona ugrozila sigurnost leta i dovela u pitanje sposobnost države da omogući sigurnost zračnog prometa.'

U međuvremenu, poljski novinar Michal Potocki na Twitteru je objavio putanju zrakoplova bjeloruske tvrtke Belavia koji je u srijedu poletio iz Minska u Barcelonu te ustvrdio da se zrakoplov vratio jer nije dobio dozvolu preleta kroz poljski zračni prostor.

Europske zrakoplovne kompanije počele su preusmjeravati letove u utorak, nakon što su mnogi europski čelnici kritizirali Minsk zbog prisilnog slijetanja i uhićenja disidentskog novinara.

Čelnici EU-a u ponedjeljak su pozvali europske prijevoznike da izbjegavaju letjeti iznad Bjelorusije i rekli su da će zabraniti njezine letove prema Europskoj uniji. Mjere se međutim neće usvojiti prije sastanka prijevoznika koji će se održati 3. lipnja.

  • +3
Prosvjedi Bjelorusa koji žive u Ukrajini protiv uhićenja Romana Protaševiča Izvor: EPA / Autor: SERGEY DOLZHENKO

Intervencija Agencije iz sigurnosnih razloga odvojena je od prijetnje čelnika političkim sankcijama i uključuje zračne prijevoznike koji nisu iz EU-a, a u nekim slučajevima lete nad Bjelorusijom, na trasi između Azije i Europe.

Upute EASA-e međutim nisu obavezne.

Bjeloruske vlasti nisu bile dostupne za komentar o intervenciji Agencije. Predsjednik Aleksandar Lukašenko, ranije u srijedu, optužio je 'zlonamjernike' da pokušavaju ugušiti Bjelorusiju.