ATENTATOR NA IVANA PAVLA

Agca ne smije biti blizu pape Benedikta

13.05.2010 u 16:28

Bionic
Reading

Mehmet Ali Agca, Turčin koji je pokušao ubiti papu Ivana Pavla II. odbio je boraviti u Fatimi istodobno kada i papa Bendikt XVI., jer se njegovu dolasku usprotivila portugalska vlada, izjavio je u četvrtak Agcin odvjetnik

Odvjetnik Haci Ali Ozhan u travnju je službeno od portugalskog premijera Josea Socratesa zatražio dopuštenje za posjet njegova branjenika Fatimi 13. svibnja, u vrijeme Papina hodočašća, no Lisabon je ocijenio da bi to bilo neprimjereno zbog političkih i sigurnosnih razloga, rekao je odvjetnik za AFP.

Dodao je da njegov branjenik ostaje pri ranijoj odluci da posjeti Fatimu i održi 'konferenciju' u Lisabonu o Fatimskoj tajni. Ivan Pavao II. je izjavio da mu je upravo Gospa Fatimska spasila život kada ga je Agca teško ranio iz vatrenog oružja 13. svibnja 1981. na Trgu sv. Petra u Rimu.

Agca je odslužio zatvorsku kaznu za taj pokušaj atentata u Italiji, te za druge zločine u Turskoj. U siječnju je pušten na slobodu pošto je gotovo 30 godina proveo u zatvoru. U javnosti se nerijetko dovodi u pitanje njegovo mentalno zdravlje.