ubijeno oko 100 prosvjednika

Afrička unija suspendirala Sudan nakon krvavog obračuna s prosvjednicima

06.06.2019 u 15:32

Bionic
Reading

Članstvo Sudana u Afričkoj Uniji (AU) suspendirano je nakon što su se vlasti te zemlje prošlog tjedna nasilno obračunale s protuvladinim prosvjednicima, priopćili su u četvrtak iz Vijeća za mir i sigurnost te organizacije

Istočnoafrička država bit će isključena iz 'svih aktivnosti AU-a do stvarne uspostave civilne prijelazne vlade kao jedinog načina da.. Sudan izađe iz sadašnje krize', objavljeno je na Twitteru AU-a.

Odluka je uslijedila nakon što su sudanske snage sigurnosti u ponedjeljak pucale na mirne prosvjednike tijekom njihova masovnog okupljanja u Khartoumu ubivši desetke ljudi.

Ranije u četvrtak sudansko ministarstvo zdravstva zanijekalo je tvrdnje po kojima su pripadnici sigurnosnih snaga ubili oko 100 prosvjednika. Državna novinska agencija SUNA izvjestila je kako je ubijeno najviše 46 osoba.

Medicinska udruga Središnje povjerenstvo sudanskih liječnika (CCSD) u međuvremenu je objavila kako je zapravo ubijeno oko 100 prosvjednika, uključujući 40 onih čija su tijela pronađena u rijeci Nil.

Kako su izvjestili iz CCSD-a više od 300 osoba je ozljeđeno tijekom intervencije snaga sigurnosti.

Međunarodni pritisak kako bi se kriza riješila raste a sudanske oporbene skupine u srijedu su odbile razgovarati s Prijelaznim vojnim vijećem (TMC) koje je ponudilo pregovore o podjeli vlasti i provedbi općih izbora u razdoblju od sedam do devet mjeseci.

Prijelazno vojno vijeće upravlja Sudanom otkako je dugogodišnji lider te zemlje Omar al-Bashir uklonjen s vlasti i uhićen tijekom nenasilnog vojnog udara u travnju koji je uslijedio nakon višemjesečnih protuvladinih prosvjeda.

Prosvjednici pak tvrde tvrde kako sadašnje vojne vođe upravljaju zemljom kao nastavljači politike koju je vodio al-Bashirov režim te su najavili kako će nastaviti s prosvjedima koji su prekinuti nakon nasilja u ponedjeljak.