početak mirovnih pregovor

Afganistanska skupština odobrila puštanje 400 'okorjelih' talibanskih zarobljenika

09.08.2020 u 12:58

Bionic
Reading

Velika skupština Afganistana ili Loja Džirga odobrila je u nedjelju puštanje 400 "okorjelih" talibanskih zarobljenika, utirući put za početak mirovnih pregovora u svrhu okončanja više od 19 godina rata

"Da bi uklonila prepreku, omogućila početak mirovnog procesa i okončanje krvoprolića, Loja Džirga odobrava puštanje 400 talibana", navodi se u rezoluciji skupštine.

Afganistanski predsjednik Ašraf Gani sazvao je skup u glavnom gradu Kabulu, gdje se oko 3.200 čelnika i političara afganistanske zajednice okupilo u uvjetima visoke sigurnosti i zabrinutosti zbog pandemije covida-19 kako bi savjetovali vladu o tome trebaju li se zarobljenici osloboditi.

Talibanski militanti inzistirali su na puštanju zarobljenika kao uvjetu za ulazak u mirovne pregovore s vladom.

Puštanjem na slobodu, afganistanska vlada ispunit će svoje obećanje o puštanju 5.000 talibanskih zarobljenika.

Zapadni diplomati rekli su da će razgovori između zaraćenih strana početi u Dohi ovog tjedna.

Rasprava o oslobađanju posljednje skupine talibanskih zarobljenika, optuženih za provođenje nekih od najkrvavijih napada širom Afganistana, izazvala je bijes među civilima i skupinama za ljudska prava, koje su dovodile u pitanje moralnost mirovnog procesa.

Ali uoči izbora u studenom, američki predsjednik Donald Trump odlučan je ispuniti veliko obećanje koje je dao o okončanju najduljeg rata u koji je Amerika bila uključena.

U dogovoru od veljače koji je omogućio povlačenje američkih snaga, Washington i talibani suglasili su se o puštanju talibanskih zarobljenika kao uvjet za pregovore s Kabulom.