teško stradali

Afganistan primio prvu pošiljku cjepiva, pola milijuna doza iz Indije

07.02.2021 u 19:41

Bionic
Reading

Afganistan je u nedjelju primio pola milijuna doza AstraZenecina cjepiva iz Indije, što je prva pošiljka cjepiva protiv covida-19 pristigla u tu zemlju teško stradalu u epidemiji 2020.

"Primili smo 500.000 doza cjepiva za pacijente oboljele od covida-19 koje nam je poslala indijska vlada", rekao je privremeni afganistanski ministar zdravstva Wahid Majrooh u kabulskoj zračnoj luci, gdje je nazočio preuzimanju cjepiva.

Cjepivo englesko-švedske tvrtke AstraZenece i sveučilišta Oxford proizvodi indijski Serum Institute, najveći proizvođač cjepiva u svijetu. Taj institut ubrzanim ritmom proizvodi milijune doza AstraZenecina cjepiva za Indiju, susjedne zemlje i velik dio zemalja u razvoju.

Prvi će cjepivo primiti zdravstveni radnici i starije osobe s kroničnim bolestima, rekao je ministar.

Afganistanska vlada planira procijepiti 60 posto stanovništva i surađuje sa Svjetskom bankom i s Europskom unijom radi nabavke dodatnih doza, istaknuo je ministar.

Novi koronavirus ušao je u Afganistan u veljači 2020. kada su se tisuće migranata vratile iz Irana, tada najteže pogođenog epidemijom u regiji.

U mjesecima nakon toga, Afganistan, već opustošen višedesetljetnim ratom, teško je stradao od covida, osobito Kabul.

U studiji ministarstva zdravstva iz kolovoza 2020. ocijenjeno je da je koronavirusom zaraženo 10 milijuna ljudi, što je gotovo trećina stanovništva. Službeni podatci govore o 55.300 potvrđenih slučajeva zaraze i o 2400 umrlih.

Ova zemlja s 32 milijuna stanovnika ima ograničene mogućnosti testiranja na virus, ali zadnjih mjeseci utvrđen je pad broja zaraženih.