KUPOVINA GLASOVA

Afganistan istražuje prevare na izborima

25.11.2010 u 13:38

Bionic
Reading

Afganistansko državno tužiteljstvo naredilo je u četvrtak pokretanje kriminalističke istrage o velikom broju prevara koje su obilježile parlamentarne izbore 18. rujna te kritiziralo izborne vlasti zbog 'prerane' objave rezultata

Uz nizak odaziv (oko 40 posto) koji je obilježio izbore, Neovisno izborno povjerenstvo poništilo je četvrtinu glasačkih listića i diskvalificiralo 24 kandidata koji su na temelju privremenih rezultata bili proglašeni pobjednicima.

'Imamo dokaze za kupovinu glasova', rekao je državni odvjetnik Mohammad Ishaq Alko, najviši dužnosnik u afganistanskom državnom tužiteljstvu, za Radio slobodnu Europu u Kabulu.

Uhićeno je osam članova izbornog povjerenstva, dodao je, ne navodeći druge pojedinosti.

Usto je kritizirao Neovisno izborno povjerenstvo što je u srijedu - dva mjeseca nakon izbora - 'prerano' objavilo rezultate i UN što ih je odobrio.

U odsutnosti političkih stranaka, Narodna skupština u kojoj tradicionalno prevladavaju ratni vođe, tehnokrati i uglednici koji se rijetko uspijevaju ujediniti, nije kadra steći utjecaj u zemlji u kojoj predsjednik Hamid Karzai u svojim rukama drži poluge vlasti.

Karzai je došao na vlast koncem 2001. i ostao je na predsjedničkoj dužnosti zahvaljujući nazočnosti više od 150.000 vojnika međunarodnih snaga koje se bore protiv talibana. Ponovo je izabran 2009, također na izborima obilježenim prevarama koje je međunarodna zajednica ipak priznala.

Karzaijev glavni protivnik, Abdullah Abdullah izjavio je da su njegovi pristaše osvojili gotovo trećinu od 249 mjesta u parlamentu. Stručnjaci ocjenjuju da novi dom ima više predsjednikovih političkih protivnika.