istražni zatvor

[FOTO, VIDEO] Josipa Rimac nakon četiri mjeseca izašla iz Remetinca: Napisala je knjigu, a evo što je poručila o dojučerašnjim stranačkim kolegama

29.09.2020 u 17:16

Bionic
Reading

Bivša državna tajnica i nekadašnja kninska gradonačelnica Josipa Rimac, osumnjičena u aferi Vjetroelektrane u utorak je puštena iz istražnog zatvora u Remetincu gdje se nalazila od kraja svibnja

"Nakon 124 dana mi je bilo najvažnije zagrlit svoje dijete. Jako dobro znate da postupak koji se vodi više nije tajan, ali isto tako da dok istraga traje ona nije ni javna pa ne mogu komentrati ništa vezano za istragu", kazala je Rimac ispred zatvora gdje su je dočekale odvjetnica i članovi obitelji.

"Susretat ćemo se sigurno kroz ovaj postupak pa ćete znati više detalja", poručila je Rimac okupljenim novinarima.

Odgovarajući na pitanja Rimac je kazala da je odmah nakon što je osumnjičena podnijela zahtjev za razrješenjem s mjesta državne tajnice u Ministarstvu uprave jer je to smatrala svojom obvezom i dužnosti.

  • +33
Josipa Rimac izašla iz Remetinca Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

"Isto tako sam zatražila nakon 24 godine ispisivanje iz stranke jer smatram da je to moja obveza i dužnost. 24 godine sam bila član shvaćam i razumijem postupke stranke jer to nije jedino isključenje koje se desilo svih ovih godina", kazala je Rimac.

Potvrdila je da je zatražila aktivaciju modela koji bivšim dužnosnicima omogućava da šest mjeseci primaju punu, a još šest mjeseci pola plaće, ali i da je u zatvoru napisala knjigu koja se zove "Mater i ćaća pet kćeri", posvećenu njenim roditeljima i sestrama.

Ustvrdila je da ju nitko od kolega nije razočarao jer "pozicije, funkcije i titule donose neke prijatelje", ali ih i odnose kada "funkcije i titule izgubite".

Na pitanje planira li optužiti "neke ljude iz vlasti" Rimac je kazala da "voli sve ljude". "Sve moje drage prijatelje, stranačke kolege, a i one koji nisu iz stranke kojoj sam do jučer pripadala formalno, ali srcem uvijek", kazala je Rimac.

Nije željela odgovoriti na pitanje je li joj netko dojavio da joj je u automobilu postavljena "buba" za prisluškivanje koju je pronašla, što je prema neslužbenim podacima ubrzalo policijsku akciju u aferi Vjetroelektrane.

Rimac je iz Remetinca puštena oko 17,15 sati.

Istražni zatvor posljednji joj je put produljen 28. kolovoza. Iako je sudac istrage tada prihvatio prijedlog Uskoka da zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke "iza rešetaka" ostane još dva mjeseca Josipi Rimac prihvaćena je žalba i ona je morala biti puštena 29. rujna.

Potkraj kolovoza Uskok je i treći put proširio istragu protiv Rimac, a ona je i tada izjavila da se ne osjeća krivom.

Osim Rimac, u Remetincu su zbog utjecaja na svjedoke u istom slučaju ranije bili i HDZ-ova načelnica Gračaca Nataša Turbić, tajnica kabineta Ministarstva poljoprivrede Ružica Njavro, šibenski poduzetnik Ante Sladić i kninski gradski vijećnik Marinko Tokmačija, koji su pušteni da se brane sa slobode.

Uskok ju, zajedno s ostalim suosumnjičenicima među kojima je više političara, čelnika javnih tvrtki te poduzetnika, sumnjiči za niz koruptivnih kaznenih djela, od pogodovanja tvrtkama za izgradnju vjetroelektrana do sređivanja stručnih ispita.

  • +3
Odvjetnica Lidija Horvat Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL