ISTRAGA SE NASTAVLJA

Afera SMS: Vargi i Curiću produžen pritvor, Brkića će ispitati istražitelji Uskoka

21.10.2018 u 08:44

Bionic
Reading

Županijski sud u Osijeku produljio je za daljnja dva mjeseca istražni zatvor Franji Vargi i Blažu Curiću, okrivljenima u aferi SMS

Vargi, koji je uhićen 20. rujna u Belišću zbog sumnje da je za Zdravka Mamića krivotvorio famoznu SMS prepisku između bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i jednog osječkog suca, u petak je istjecao ranije određeni jednomjesečni istražni zatvor, piše Jutarnji list.

Blaž Curić uhićen je, pak, šest dana poslije zbog sumnje da je potaknuo Vargu na kazneno djelo sprečavanja dokazivanja jer mu je, kako ga se tereti, neposredno prije uhićenja dojavio da policija nad njim provodi mjere tajnog praćenja i prisluškivanja.

Prema prijedlogu USKOK-a nadležni Županijsku sud u Osijeku u petak je obojici produljio istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela te da ne bi utjecali na svjedoke tijekom istrage.

A jedan od važnijih svjedoka kojega bi USKOK trebao ispitati tijekom istrage je potpredsjednik Sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić Vaso.

Milijan Brkić ispitan u DORH-u Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletić

Brkić bi s jedne strane trebao nadležnim tužiteljima objasniti svoj odnos s Franjom Vargom, kojega, kako je sam izjavio, poznaje još iz vremena dok je Varga radio u policiji. S druge strane, Brkić će gotovo sigurno biti suočen i s pitanjima koja bi trebala razjasniti detalje njegova odnosa i kontakata s Blažom Curićem, za kojega je Brkić rekao da je njegov suborac, prijatelj i kum.

Budući da uskočka istraga nije javna, nije bilo moguće doznati ni kada bi Brkić trebao biti ispitan ni o kojim točno okolnostima, piše Jutarnji list.