NOVI DIZAJN

AFC traži ukidanje zabrane nošenja hidžaba na terenu

29.02.2012 u 11:51

Bionic
Reading

FIFA je 2007. nogometašicama iz sigurnosnih razloga zabranila nošenje hidžaba, ali pokrivala za glavu su redizajnirana

Azijski nogometni savez (AFC) uz podršku Svjetske nogometne organizacije (FIFA) pozvao je zakonodavce da ukinu kontroverznu zabranu nošenja pokrivala za glavu odnosno hidžaba tvrdeći da novi dizajn sprečava ozljede vrata muslimanskih nogometašica.

'Mnoge nogometašice u Aziji nose pokrivala za glavu', potvrdio je vršitelj dužnosti predsjednika AFC-a Zhang Jilong u iščekivanju odluke Odbora međunarodne nogometne asocijacije (IFAB) koji će 3. ožujka ponovno razmotriti zahtjev AFC-a, javlja portal Dawn.com.

'Želim da IFAB u pozitivnom svjetlu razmotri FIFA-in prijedlog i dopusti nogometašicama da tijekom igre nose sigurne i redizajnirane hidžabe koji pokrivaju vrat', kazao je Zhang te dodao da njegovi kolege iz AFC-a snažno podupiru ideju o ponovnom razmatranju pravila koje je u interesu nogometašica diljem svijeta.

IFAB još od 1986. razmatra i odlučuje i predloženim promjenama nogometnih zakona, a sastavljen je od četiri predstavnika FIFA-e i četiri predstavnika Britanske nogometne organizacije.

FIFA je 2007. nogometašicama iz sigurnosnih razloga zabranila nošenje hidžaba, ali, kako je napomenuo Zhang, pokrivala za glavu su redizajnirana i ne predstavljaju nikakvu opasnost za nogometašice.

'Novi dizajn hidžaba koji je čičkom pričvršćen na dres omogućava odvajanje pokrivala od dresa u slučaju povlačenja, zbog čega više nema opasnosti od ozljeda', objasnio je Zhang.