manjak radne snage

Aerodrom Schiphol ograničio broj putnika tijekom ljeta zbog ogromnih gužvi

16.06.2022 u 22:52

Bionic
Reading

Amsterdamska zračna luka Schiphol u četvrtak je postavila ograničenje na broj putnika koji će njome moći proći tijekom ljetne sezone putovanja, navodeći kao razlog manjak radne snage

Ovaj potez jedne od najprometnijih europskih zračnih luka znači da će zračni prijevoznici poput KLM-a, nizozemske podružnice Air-France KLM-a, morati otkazati zasad još nepoznat broj letova.

Schiphol kaže da će prihvaćati oko 70 tisuća putnika dnevno, što je oko 16 posto ili 13 i pol tisuća manje nego što su zračni prijevoznici planirali.

"Postavljanje ograničenja sada znači da će većina putnika moći putovati iz Schiphola na siguran i odgovoran način", rekao je izvršni direktor zračne luke Dick Benschop u priopćenju.

KLM je kazao da će Schiphol smatrati odgovornim za utjecaj njihove odluke na financijske reperkusije na tvrtku.

Taj je zračni prijevoznik rekao da se ne smije dogoditi da ljudi koji koriste aerodrom "plaćaju za Schipholove probleme s kapacitetima".

KLM je rekao da ne očekuje da će morati otkazati veliku količinu rezervacija.

Zračne luke diljem Europe imaju problem s radnom snagom i logistikom zbog skoka u broju putovanja nakon kraja pandemijskog zatvaranja.

Zračni prijevoznici, među kojima i Lufthansa i easyJet, već su najavili da planiraju smanjiti broj letova ovog ljeta.

Putovanje preko Schiphola od travnja je više puta bilo otežano zbog manjka zaštitara i osoblja zaduženog za prtljagu.

Stotine letova već su otkazane, a dugački redovi postali su uobičajeni. 

I njemačka Lufthansa namjerava otkazati 900 domaćih i europskih letova u svojim središtima u Frankfurtu i Muenchenu u srpnju, petkom, subotom i nedjeljom - što je oko pet posto kapaciteta. Njihov niskobudžetni prijevoznik Eurowings otkazat će stotine letova u istome razdoblju.

EasyJet u Njemačkoj otkazat će oko 12 letova dnevno iz berlinske zračne luke i prema njoj - ukupno njih tisuću - od 1. lipnja do 21. kolovoza.