PRIJETI IM GAŠENJE

Abeceda demokracije: Žalit ćemo se na odluku o stečaju

21.02.2017 u 15:50

Bionic
Reading

Bivša stranka Ivana Pernara Abeceda demokracije, kojoj zbog stečaja prijeti brisanje iz registra političkih stranaka, žalit će se Visokom trgovačkom sudu, jer novaca za plaćanje duga, kaže za tportal predsjednik stranke Stjepan Vujanić, imaju

'To su bedastoće. Taj dug smo platili u 11. mjesecu i čudi me da Fina nije reagirala da je on plaćen.Radi se o sitnom dugu nastalom od naknade za bankovno poslovanje', prokomentirao je predsjednik Abecede demokracije Stjepan Vujanić odluku o stečaju stranke.

Podsjetimo, Trgovački sud u Zagrebu donio je rješenje o istovremenom otvaranju i zaključivanju stečajnog postupka nad Abecedom demokracije, političkom strankom koja je pristupanjem zastupnika Ivana Pernara nakratko bila parlamentarna, te će se nakon pravomoćnosti rješenja ta politička stranka brisati iz registra.

Sudsko rješenje uslijedilo je nakon oglasa na Trgovačkom sudu u kojem su se još u siječnju prošle godine pozivali zastupnici te političke stranke s nešto više od 1500 kuna duga da u roku od osam dana prijave popis imovine i obaveza, a vjerovnici da u roku od 45 dana predlože otvaranje stečajnog postupka. Međutim, nisu se javili ni zastupnici stranke ni vjerovnici, pa je Trgovački sud ustanovio da je ta stranka nesposobna za plaćanje te je po službenoj dužnosti donio rješenje o otvaranju i zaključenju skraćenog stečajnog postupka.

Abeceda demokracije sada ima rok od osam dana za žalbu Visokom trgovačkom sudu, koju će Vujanić iskoristiti. 'Žalit ćemo se sigurno, sad moramo trčati s papirima. To su sve birokratska posla. Ljudi troše vrijeme na pisanje rješenja za 1.500 kuna. Više košta uloženo vrijeme suca nego što je postupak težak', kazao nam je Vujanić.

Pojašnjava kako stranka ima novaca za platiti dug. Naime, kako je u trenutku konstituiranja Sabora Ivan Pernar bio njihov zastupnik, već za par mjeseci prošle godine Abecedi demokracije isplaćeno je 65.224 kune sredstava koje parlamentarne stranke dobivaju iz proračuna. Odbor za Ustav donio je odluku i za isplatu u 2017. godini. Abecedi demokracije trebalo bi biti isplaćeno sveukupno 331.887 kuna, i to u četiri obroka.

Ne prihvati li Visoki trgovački sud njihovu žalbu i stranka bude izbrisana iz registra, novac namjenjen za njihovog jednog zastupnika, raspodijelit će se ostalim strankama.

Zastupnik Ivan Pernar izabran je u Hrvatski sabor u 6. izbornoj jednici kao zastupnik Živog zida, kratko je bio zastupnik Abecede demokracije, a nakon 12. siječnja 2017., kada je po saborskim podacima o zastupniku prestao biti članom Abecede demokracije, nastavio je obnašati zastupničku dužnost kao član stranke Živi zid.