ključni osumnjičeni

Abdeslam se pred belgijskim sudom brani šutnjom

05.02.2018 u 12:45

Bionic
Reading

Salah Abdeslam, ključni osumnjičeni za pariške napade 2015., odbio je u ponedjeljak odgovoriti na pitanja suca pred sudom u Belgiji gdje mu se sudi za napad iz 2016., rekavši da njegova šutnja ne znači da je zločinac

Abdeslamu je u ponedjeljak počeo proces u Belgiji za pokušaj ubojstva i ilegalno posjedovanje oružja iz ožujka 2016. Sudac mu je rekao da ustane i kaže svoje ime.

Dvadesetosmogodišnjak, u prvom pojavljivanju u javnosti, sjedio je i nije odgovorio.

'Ne želim odgovoriti ni na jedno pitanje, ali moja šutnja ne čini od mene zločinca, to je moja obrana', rekao je sudu.

Potom je govorio o svojoj vjeri, islamu. 'Ono što zaključujem to je da se muslimane tretira na najgori mogući način'. Kod njih, kako je rekao, ne postoji presumpcija nevinosti.

  • +4
Napad u Parizu Izvor: Reuters / Autor: Reuters

'Ne bojim vas se, ne bojim se vaših saveznika, vaših suradnika, vjerujem u Alaha i to je sve, nemam ništa više za dodati', rekao je.

Nakon kratke stanke, suđenje se nastavilo ispitivanjem Abdeslamovog suosumnjičenika Sofiana Ajarija s kojim je izveo napad 15. ožujka 2016. kada je nekoliko francuskih i belgijskih policajaca ozlijeđeno.

Abdeslamovo očito odbijanje suradnje sa sudom moglo bi biti razočaravajuće za Parižane koji su se nadali da bi mogao progovoriti nakon više od dvije godine šutnje i dati neke naznake o tome kako i zašto je izveo napade u kojima je u Parizu u studenom 2015. poginulo 130 ljudi.

Abdeslam je u ponedjeljak u zoru prebačen u Bruxelles iz pariškog zatvora gdje čeka suđenje za džihadistički napad u Parizu. Suđenje u Francuskoj vjerojatno neće početi prije sljedeće godine.