sadržaj u nadležnosti organizatora

Srbija otvara izložbu o Jasenovcu u UN-u, UN se ograđuje

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 25.01.2018 15:41
  • Objavljeno 25.01.2018 u 15:41
Srbija otvara izložbu o Jasenovcu u UN-u, a UN se ograđuje

Srbija otvara izložbu o Jasenovcu u UN-u, a UN se ograđuje

Izvor: tportal.hr / Autor: CROPIX / ARHIVA

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić otvorit će u četvrtak navečer u UN-u izložbu o ustaškom logoru Jasenovcu koju je, kako piše beogradski tisak, Hrvatska na sve načine pokušala spriječiti, ali je odustala nakon što ju je osobno odobrio glavni tajnik UN-a Antonio Guterres. UN se, međutim, od sadržaja izložbe ogradio

Izložba 'Jasenovac - pravo na nezaborav' rad je skupine stručnjaka GH7 koju čine povjesničari sedam zemalja, a diplomatski izvori beogradskih Večernjih novosti tvrde da je službenom Zagrebu 'bila sporna fotografija Alojzija Stepinca' i njegova 'misija u pokatoličavanju Srba'  te navođenje 'broja stradalih' u Jasenovcu.

List piše kako je 'poslije ovog manevra Zagreba, kojem očigledno smeta da svijet čuje istinu o zvjerstvima u Jasenovcu, uslijedila brza reakcija' srbijanskog šefa diplomacije Ivice Dačića. 'On (Dačić) je od glavnog tajnika UN-a zatražio i dobio službeno odobrenje da se izložba može organizirati', pišu Večernje novosti.

UN je, međutim, objavio kako je sadržaj te izložbe isključivo u nadležnosti organizatora i da njezino održavanje u prostorijama UN-a ne implicira da je UN prihvaća.

Prema priopćenju srbijanskog ministarstva vanjskih poslova, izložba 'Jasenovac - pravo na nezaborav' je 'najveća i najmonumentalnija izložba o Jasenovcu koja će prvi put biti postavljena u UN-u sa sedam tona opreme i eksponata koji će na multimedijalni način Srbiju predstaviti kroz srpsko-židovski projekt povodom obilježavanja međunarodnog dana Holokausta'.

  • +15
  • +12

Jasenovac - Komemoracija u organizaciji Saveza antifašista Republike Hrvatske

Izvor: Društvene mreže / Autor: Eugen Jakovčić /Facebook

Direktor ovog postava je izraelski profesor dr. Gideon Greif, stručnjak za logore Auschwitz, Majdanek, Jasenovac i Zonderkomand, istodobno i šef skupine GH7 povjesničara iz sedam zemalja, čiji je postav 'Jasenovac – pravo na nezaborav' prva izložba te skupine u UN-u 72 godine nakon 2. svjetskog rata.

'Izložba predstavlja skroman doprinos očuvanju univerzalnih vrijednosti čovječanstva i globalnih napora UN-a u cilju spriječavanja pojave revizije i rehabilitiranja neonacističkih i neofašističkih ideologija isključivosti i svih oblika diskriminacije i fanatizma', navedeno je u priopćenju srbijanskog ministarstva vanjskih poslova.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić otvorit će izložbu o Jasenovcu u UN-u

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić otvorit će izložbu o Jasenovcu u UN-u

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Srpsko-židovski akademski projekt 'Jasenovac' dio je suradnje utemeljene na Memorandumu o razumijevanju koji su srbijansko Ministarstvo prosvjete i Institut za Holokaust 'Šem Olam' potpisali 28. ožujka 2017. s ciljem da se zajednički organiziraju izložbe, znanstvene konferencije i programi edukacije o Jasenovcu, navodi se u priopćenju.

Kao posebni gosti, 'koji će se na na otvaranju izložbe vidjeti prvi put', najavljeni su preživjeli iz dječjeg logora Jasenovca, Jastrebarskog iz Srbije - Jelena Buhač Radojčić, Smilja Tišma, Gojko Rončević Mraović, a iz New Yorka Eva Кostabel Deutch i David Alkalaj, preživjeli logora Rab, Pag i Jasenovac.

Izložbu će, kako je najavljeno, u 18 sati po njujorškom vremenu otvoriti srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!