POZIV NA ULAGANJE U DJECU

64. rođendan UNICEF-a

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Obilježavanje 64. rođendana UNICEF-a protječe u znaku poziva na ulaganja u najranjivije skupine djece: siromašnih, djece u institucijama, djece s teškoćama u razvoju i djece manjinskih etničkih pripadnosti. Brojni su dokazi kako upravo ulaganjem u najranjivije skupine djece u ranoj dobi, društvo u cjelini može postići najbolje rezultate

UNICEF je osnovan 11. prosinca 1946. kako bi se odgovorilo na zahtjeve i pomoć djeci nakon Drugog svjetskog rata. U međuvremenu UNICEF-ovo djelovanje se proširilo i na pružanje razvojne pomoći te na potporu vladama u praćenju i provođenju Konvencije o pravima djeteta. Ovogodišnji rođendan UNICEF posvećuje zaštiti i ulaganjima u djecu koja su u najnepovoljnijim položaju.

Naime, nedavno provedene studije su dokazale da je u usporedbi s drugim strategijama, upravo fokusom na najranjivije skupine djece do koje je najčešće i najveći izazov doći, moguće spasiti najviše dječjih života i ubrzati ostvarenje Milenijskih ciljeva razvoja za sve.

U samostalnoj Hrvatskoj UNICEF među prvima otvara Ured za kriznu humanitarnu pomoć 1991. godine. Od 2003. godine djelovanje UNICEF-a u zemlji se financira iz donacija građana i tvrtki. Opipljive rezultate za djecu – poput prepolovljenih stopa nasilja u više od 140 škola, veći broj djece koji odrasta u obiteljskom okruženju ili boljih uvjeta za majke i djecu u 17 hrvatskih Rodilišta-prijatelja djece, ne bi bilo moguće postići bez potpore više od 100,000 donatora – brojnih građana, malih i velikih tvrtki poput Hrvatskoga Telekoma.

Među tim donatorima je i 3,000 čuvara djetinjstva, građana koji svojim redovnim mjesečnim donacija omogućavaju kontinuitet u skrbi za djecu. Djelovanje organizacije u Hrvatskoj podržava i više od 150 volontera – studenata, stručnjaka različitih profila,

Jitka Samkova

Jitka Samkova

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Čestitka malene Jitke Samkove

javnih osoba, umirovljenika te 4 ambasadora dobre volje. Njima se pridružuju brojne škole – njih više od 210 koje prikupljaju sredstva za školovanje djece u Etiopiji te sportska udruženja i klubovi poput Hrvatskog nogometnog saveza i KHL Medveščak te tijela državne uprave, mali i veliki gradovi i općine.

Prosinac je i vrijeme tradicionalnih UNICEF-ovih čestitki – jednoga od najpoznatijih simbola solidarnosti s djecom svijeta. Unatrag pet godina u Hrvatskoj je prodano više od 2 milijuna čestitki koje su omogućile tisućama djece da prežive tijekom humanitarnih kriza te su pomogle provođenju nacionalnih programa u Hrvatskoj – Stop nasilju među djecom, Zajedno od počekta, Prve 3 su najvažnije! i dr. Ove godine čestitke se mogu naći i na Facebooku (www.facebook.com/UNICEFHrvatska

Svim donatorima, podržavateljima i volonterima UNICEF na svoj 64. rođendan zahvaljuje i zajedno s njima dijeli uspjeh nacionalnih programa koji su doveli do promjena za djecu. 'Ulaganja u djecu, posebice u ranjive skupine i u ranoj dobi, višestruko su isplative investicije koje dokazano vode ka napretku cjelokupnog društva. I u krizi trebamo tražiti upravo takvu vrstu ulaganja – za koju znamo da će se vratiti društvu barem sedmerostruko dok djeca odrastaju u odgovorne odrasle osobe koje pridonose razvoju svojih zajednica i naroda', poručila je ovom prigodom Lora Vidović, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi