PROSVJED U KUMROVCU

500-tinjak HČSP-ovaca ide na Dan Mladosti

20.05.2010 u 15:12

Bionic
Reading

Na 'Dan mladosti- radosti', manifestacija koju u Kumrovcu već godinama organizira Savez društava 'Josip Broz Tito' i Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, ove godine svoj dolazak najavio je Zdrug udruga i HČSP koji će održati prosvjed

Za ovu subotu u Kumrovcu je najavljena već tradicionalna proslava nekadašnjeg praznika Dana mladosti, kojim se slavio rođendan Josipa Broza Tita. Tradicionalnu manifestaciju koju organiziraju hrvatski antifašisti i poklonici lika i djela doživotnog jugoslavenskog predsjednika Tita, ove godine poremetit će najavljeni prosvjed Zdruga udruga i Hrvatske čiste stranke prava. Na današnjoj konferenciji za novinstvo, HČSP i Zdrug najavili su da u Kumrovec organizirano dolazi 300 do 500 prosvjednika. Prosvjed su najavili za 11 sati, kada 'Lijepom našom' započinje službeni program manifestacije koja okuplja goste iz svih zemalja bivše Jugoslavije.

BEZ MESIĆA I JOSIPOVIĆA

Premda je u medijima najavljivan dolazak bivšeg i aktualnog predsjednika RH Stjepana Mesića i Ive Josipovića, nijedan ne dolazi na 'Dan mladosti - radosti'. Mesić ipak ostaje pokrovitelj omladinskog programa i koncerta Zabranjenog pušenja koji organiziraju mladi antifašisti. Ivo Josipović subotu će provesti u Zagorju, no neće navraćati u Kumrovec.

Predsjednik HČSP-a Josip Miljak rekao je da su policiji prijavili okupljanje, ali da nisu dobili rješenje. Od glasnogovornika PU Krapinsko-zagorske Zorana Lončara doznali smo da policija nema običaj ni obavezu davati rješenje o prijavi javnog okupljanja. U razgovoru za tportal, glasnogovornik Lončar kazao je da će u Kumrovcu u subotu biti više policije no prošlih godina, budući da je najavljen i veći broj ljudi no prijašnjih godina.

Koliko točno policajaca, među kojima i onih iz interventne policije, će biti u rodnom mjestu Josipa Broza Tita, policija iz sigurnosnih razloga ne otkriva.

Prema Lončarevim riječima, nekih posebnih priprema nema te će svatko tko se eventualno ogriješi o neki zakon, bude li netko remetio javni red i mir, biti sukladno zakonima procesuiran.

U razgovoru s načelnikom Kumrovca, Dragutinom Ulamom, doznali smo kako općina Kumrovec nije dala dozvolu za organiziranje prosvjeda na prostoru ispred bivšeg diska Maršal. Ulama tvrdi i da vlasnik bivše diskoteke, poduzetnik Marijo Gvozden, također nije dozvolio prosvjed na svom privatnom prostoru, gdje su prosvjednici planirali organizirati skup.

Kumrovečki načelnik, inače potomak stare kumrovečke obitelji i izabran kao nezavisni kandiat za načelnika, kazao je da se ne boji najavljenih prosvjeda i eventualnih sukoba.

'Ne bojim se braniti Kumrovec i zaštiti ljude koji su me birali', rekao je Ulama dodavši da mu je dosta toga da je Kumrovec zapostavljan tokom dvadeset godina i da u svom mjestu ne žele ljude koji ne dolaze s dobrim namjerama.

'Kumrovec i ovaj kraj su simbol antifašizma, ne želimo ljude koji se prikazuju kao sljedbenici ustaštva i domobranstva', zaključio je prvi Kumrovčanin.