PROSVJED U ČILEU

33 žene prosvjeduju u rudniku na 900 metara dubine

18.11.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Na jugu Čilea 33 osobe ostale su zatvorene u rudniku na dubini od 900 metara, ali ovog puta svojevoljno, u znak prosvjeda. Radi se o 33 žene, simboličnom broju koji je odabran zbog onih rudara koji su proveli 69 odnosno 70 dana u rudniku Copiapo

Ušle su nenajavljeno u napušteni ugljenokop Lota, u južnoj pokrajini Bio Bio, i zahtijevaju hitnu brigu države, baš kao što se država trgnula kada su rudari ostali zaglavljeni u rudniku Copiapo na 700 metara dubine.

Žene traže povratak na radna mjesta. Članice su Vojnog odjela za socijalnu skrb, a otpuštene su, kao još i 9.500 kolegica i kolega, iako su bile mobilizirane nakon strašnoga potresa koji je uzdrmao jug Čilea prošle veljače.

Nisu samo oni bez posla, otpušteno je još oko 8.000 ljudi iz drugih službi u najsiromašnijem dijelu te zemlje.

Oni su radili na posebnim planovima koji su implementirani nakon razornog potresa od 27. veljače magnitude 8,8 po Richteru kako bi pomagali u raščišćavanju ruševina i u drugim poslovima važnima za normalizaciju života.

Žene u rudniku traže od vlasti da njihov program pomoći uđe u proračun za 2011. o kojem se upravo debatira u čileanskom parlamentu.

Žene su odlučne i ako ne dobiju pozitivan odgovor, odmah kreću sa štrajkom glađu. Traže pomoć i od Katoličke crkve.

Vlasti rudnika koji je zatvoren kako bi postao muzej i turistička atrakcija mole vladu da intervenira kako ne bi došlo do oštećenja u rudniku koji se smatra djelom čileanske kulturne i povijesne baštine.