Dužnosnik UN-a

300 mrtvih migranata u nedavnom prevrtanju broda kod Jemena

24.06.2021 u 20:35

Bionic
Reading

Dužnosnik UN-a rekao je u četvrtak da je moguće da je oko 300 migranata izgubilo život u nedavnom prevrtanju broda blizu jemenske obale

Rezidentni i humanitarni koordinator Ujedinjenih naroda, David Gressly, nije otkrio detalje, no pretpostavlja se da se referirao na incident u kojemu je ovaj mjesec more izbacilo tijela na obalu jemenskog Crvenog mora kod mjesta Ras al-Arah, nakon što je migrantski brod potonuo u priobalju.

UN-ova Međunarodna organizacija za migracije (IOM) ovaj incident je prijavila na Twitteru 14. lipnja.

Komentari Gresslyja naglasili su rizike dugogodišnje migrantske rute od Afričkog roga prema bogatim Zaljevskim zemljama u potrazi za poslom.

"Znamo da je postojao brod koji je prevozio migrante, a koji se prevrnuo, oko 200 ili 300 ljudi vjerojatno je nestalo, ne znamo broj", rekao je.

"U jemenskoj pokrajini Saada preko koje migranti pokušavaju prijeći u Saudijsku Arabiju, postoji oko 2000 migrantskih zatvorenika koji trebaju pomoć i podršku", rekao je.

Opasno putovanje morem od zemalja Afričkog roga među koje spadaju Etiopija, Eritreja, Somalija i Džibuti, vodi ljude preko Jemena u Saudijsku Arabiju.

Utapanja na ruti, kojom upravljaju krijumčari, učestala su.

Jemen, najsiromašnija zemlja Arpaskog polutoka, zaglibio je u ratu otkad je koalicija predvođena Saudijskom Arabijom intervenirala protiv pokreta Huti 2015. godine, dok se 80 posto jemenske populacije oslanja na pomoć u preživljavanju.

Procjenjuje se da je najmanje 233.000 života od 2015. i potaknuo najgoru humanitarnu krizu u svijetu, prema UN-u