uz pomoć mvep-a

28 hrvatskih državljana vratilo se iz Italije

18.04.2020 u 23:29

Bionic
Reading

Dvadeset i osam hrvatskih državljana te 10 državljana Bosne i Hercegovine doputovalo je u Hrvatsku u subotu navečer iz Italije u sklopu organizirane repatrijacije, priopćilo je hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).

Oni su doputovali iz talijanskih regija Trentino Alto Adige, Friuli Venezia Giulia i Veneto.

"Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske u koordinaciji s Veleposlanstvom RH u Rimu te Generalnim konzulatom RH u Trstu, proteklih je dana s nadležnim državnim institucijama Talijanske Republike i lokalnim tijelima regija Trentino Alto Adige, Friuli Venezia Giulia i Veneto dogovorilo repatrijaciju hrvatskih državljana, od kojih je većina boravila u mjestima pod karantenom", navodi se u priopćenju.

U Hrvatsku je u večernjim satima stigao autobus s ukupno 28 hrvatskih, te 10 državljana Bosne i Hercegovine. Riječ je većinom o volonterkama i radnicama Udruge za djecu s posebnim potrebama „Naši snovi“ koje su usred krize uzrokovane pandemijom zatražili pomoć pri repatrijaciji, a koja im je omogućena zajedničkom suradnjom navedene Udruge i Generalnog konzulata RH u Trstu, uz pomoć hrvatskog veleposlanstva u Rimu.

S obzirom na ozbiljnost situacije i striktne mjere koje je Italija uvela u borbi protiv širenja COVID-19 za određene pokrajine, napuštanje mjesta boravka u mnogim regijama moguće je samo uz višestruka odobrenja nadležnih talijanskih tijela, dodaje MVEP.

Današnja repatrijacija iz Talijanske Republike autobusom samo je jedna u nizu nakon repatrijacijskog leta zrakoplovne kompanije Croatia Airlines iz Rima za Zagreb, kao i repatrijacijske linije katamarana Jelena iz flote nacionalnog linijskog prijevoznika Jadrolinija iz Ancone za Zadar.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova zahvalilo je talijanskim vlastima na pomoći pri organizaciji povratka hrvatskih državljana u Hrvatsku.

MVEP će preko mreže diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske nastaviti s repatrijacijom, stoji u priopćenju.