DOMOLJUBNA KOALICIJA

22 zastupnika pisala UN-u i premijeru Oreškoviću protiv Vesne Pusić

  • Autor: H.P.
  • Zadnja izmjena 28.04.2016 15:09
  • Objavljeno 28.04.2016 u 15:09
Vesna Pusić

Vesna Pusić

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

Predvođeni zastupnikom HSP AS-a Perom Ćorićem, 22 zastupnika Domoljubne koalicije poslala su pismo Ujedinjenim narodima i vladi Tihomira Oreškovića, u kojemu osporavaju kandidaturu bivše ministrice Vesne Pusić za dužnost glavne tajnice UN-a. Među potpisnicima su potpredsjednik Sabora Ivan Tepeš i zastupnik Ladislav Ilčić, ali i brojni HDZ-ovci: Željko Dilber, Ivan Kirin, Željko Glasnović, Damir Krstičević, Josip Đakić, Darko Milinović...

Podsjetimo, unatoč ranije iskazanom protivljenju kandidaturi Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a među dijelom zastupnika Domoljubne koalicije, premijer Tihomir Orešković podržao je njezinu kandidaturu. Pobunjeni zastupnici svoje su pismo uputili Vladi RH i Vijeću sigurnosti UN-a, stalnim članicama Vijeća sigurnosti te aktualnim nestalnim članicama Vijeća sigurnosti.

U pismu navode kako je to 'jedan od koraka kojim će doprinijeti da Vesna Pusić ne zauzme ovako visoku i važnu dužnost te na taj način nastavi srozavati narušeni ugled Hrvatske u međunarodnim institucijama kojemu je ona uvelike doprinijela svojim neprimjerenim izjavama od 2001. godine naovamo, a i svojim nečinjenjem na povratu ugleda dok je obavljala dužnost ministrice vanjskih poslova u vladi Zorana Milanovića'.

Tvrde kako Vesna Pusić nema 'nema moralne i psihološke karakteristike potrebne kako bi mogla dosljedno zastupati hrvatsku politiku pri UN-u te ponavljaju da su njezini stavovi opasni po čovječanstvo. Navode i kako ih podržava većina zastupnika Domoljubne koalicije.

Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti.

'Poštovani,
navedena kandidatura Vesne Pusić nema pravni legalitet iz razloga jer ju je predložila tehnička vlada Zorana Milanovića, a ona je iskoristila pravni vakuum prije konstituiranja nove Vlade, koja bi joj u slučaju rasprave sigurno osporila navedenu kandidaturu. Moralni legitimitet nema jer je kao dio vladajuće garniture 2001. godine izjavila: 'Hrvatska vlast vodila je agresorski rat u BiH' te njome nanijela trajnu i nenadoknadivu štetu Hrvatskoj, posebice na vanjskopolitičkom planu. Uz tadašnjeg predsjednika RH Stjepana Mesića, snosi direktnu odgovornost za to što je UN-ov sud pravde u Den Haagu postao politički sud, temeljem čega je nedavno oslobođen svake odgovornosti osvjedočeni ratni zločinac Vojislav Šešelj, a i danas u haškom pritvoru sjede šestorica iz BiH koji nepravedno i neopravdano čekaju pravorijek još od 2004. godine.

Legitimitet joj oduzima i njezina izjava u kojoj relativizira odgovornost žrtve i agresora u pravednom, obrambenom i Domovinskom ratu, govoreći kako je taj rat posljedica krivih politika. Lošem ugledu Hrvatske u međunarodnim institucijama sveukupno doprinijela je upravo Vesna Pusić kao predstavnik totalitarne, komunističke ideologije. Temeljem svega razvidno je kako nema moralne i psihološke karakteristike potrebite da bi mogla dosljedno zastupati hrvatsku politiku pri UN-u. U konačnici, naš stav je da svjetonazor koji ona zastupa i provodi ne može donijeti puno dobra čovječanstvu jer uslijed pomanjkanja demokracije iza njega i iza nje stoje određene interesne skupine pri UN-u, za koje ne znamo koga predstavljaju, ali Hrvatsku svakako ne.

Dolje navedeni i potpisani zastupnici u Hrvatskom saboru iz Domoljubne koalicije ovaj dopis upućuju Vladi RH, Vijeću sigurnosti, svim stalnim i aktualnim članicama Vijeća sigurnosti kako bi upozorili da se radi o političkoj manipulaciji Vesne Pusić.

Dostavljamo vam u prilogu popis i potpise dijela vladajućih zastupnika Hrvatskog sabora iz Domoljubne koalicije i koalicijskih partnera, s napomenom kako smo uvjereni da iza ove inicijative stoji većina domoljubnih zastupnika te ćemo vam proširenje novim potpisima blagovremeno dostaviti. Ova inicijativa bit će proširena na udruge proistekle iz Domovinskog rata te na nevladine udruge u Hrvatskoj i BiH koje nam se ovih dana javljaju te na druge institucije koje imaju pravo i obvezu štititi pravo i pravdu.

S poštovanjem,

U ime grupe zastupnika u Hrvatskom saboru

Pero Ćorić'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!