odjeci putinova govora

Umirovljeni general Slavko Barić: Ušli smo u novu fazu rata. Rukavica je bačena, Putin sad može upotrijebiti sve!

21.09.2022 u 13:41

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu ujutro prvi put se obratio javnosti od početka invazije na Ukrajinu. Govor je bio predviđen za utorak navečer, ali je više puta odgađan bez objašnjenja. U dramatičnom istupu Putin je objavio djelomičnu mobilizaciju, podržao referendume o pripajanju Rusiji četiri ukrajinske regije - Donecka, Luhanska, Zaporižje i Hersona - i upozorio Zapad da se neće libiti upotrijebiti nuklearno oružje ako bude natjeran na to, uz napomenu: 'Ne blefiram!' Koje su moguće reperkusije Putinovih odluka, za tportal je komentirao umirovljeni general HV-a Slavko Barić

Umirovljeni general i bivši zamjenik načelnika Glavnog stožera HV-a kazao je da je bilo pitanje dana u kojem će Putin izaći u javnost s proglašenjem mobilizacije jer stanje na terenu, u najmanju ruku, nije povoljno za rusku vojsku zato što se povlači na rezervne položaje i obavlja regrupiranje snaga. Naveo je da je nedostatak ljudstva vidljiv već dva do tri mjeseca te da je očito da se postrojbe ne mogu popuniti dragovoljcima i javnim pozivima za pristupanje ruskoj vojsci.

'Putin je opet napravio manevar te će proglasiti djelomičnu mobilizaciju, odnosno mobilizaciju pričuvnih snaga. U krajnjem slučaju ima tu mogućnost da mobilizira rezervne snage, a to su one snage koje imaju takozvani ratni raspored, odslužile su vojsku i znaju u koje se postrojbe javljaju', poručuje Slavko Barić.

Ipak nije objavio opću mobilizaciju jer je, smatra stručnjak, za to očito procijenjeno da nema ni političke ni ekonomske opravdanosti, uzimajući u obzir činjenicu da u Rusiji dosta vode računa o tome da to bude 'specijalna operacija ograničenog okvira', a ne rat cijele Rusije protiv Ukrajine.

'U tom smislu pokušat će se izvršiti mobilizacija pričuvnih snaga kako bi se popunile postrojbe koje se nalaze na ratištu i eventualno kako bi zamijenili dio postrojbi novim snagama', ocjenjuje naš sugovornik. Međutim tu se postavlja pitanje ima li Rusija, pored ljudstva, dovoljno tehnike kojom može parirati Ukrajini. Napominje i da će se vidjeti i kakav će biti odaziv na mobilizaciju.

  • +14
Vladimir Putin Izvor: EPA / Autor: YEGOR ALEYEV/TASS Host Photo Age

'Rusija još nije proglasila ratno stanje ni opću mobilizaciju, što znači da postoji dosta velik otpor ljudi da se jave u vojsku i odazovu ovakvim pozivima - jer zašto bi išli u rat koji nije objavljen? To će biti test Putinova političkog utjecaja i snage. Vidjet će se hoće li ukaz koji je izdao i obraćanje naciji polučiti očekivane rezultate. Ako dođe do manjeg odaziva, to će se odraziti na Putinovu političku snagu', secirao je moguće posljedice Barić. Putin očekuje, nastavio je, da će nakon referenduma pripojiti četiri ukrajinske regije i tako stvoriti preduvjete za opću mobilizaciju i objavu rata.

'U krajnjem slučaju, ako dođe do uključivanja tih regija kao sastavnog dijela Rusije, onda napad na ta područja znači izravan napad na Rusiju i rat, a tada Putin ima i ustavno i zakonsko pokriće da brani te teritorije', smatra umirovljeni general HV-a. Kazao je da ova igra na ivici sukoba može prerasti u sukob Zapada i Rusije, ističući da Putin šalje poruku vlastitom narodu, ali s jasnim naglaskom na Zapad - Sjedinjene Američke Države i Europu - te uz poruku da je pitanje završetka ovog sukoba pitanje razuma koji zaziva na Zapadu. 'Putin govori da je dao mogućnost da se pregovara, ali pregovora nema pa je prisiljen na organiziranje jačih udara, a ako bude prijetnji nuklearnim naoružanjem, i on će biti prisiljen upotrijebiti nuklearno oružje', kaže.

Barić smatra da treba učiniti sve da se pokuša pregovarati na bilo koji način i doći do određenih rješenja. Međutim, dodaje, u ovom trenutku niti Ukrajina niti Rusija, a niti Zapad, nemaju volje sjesti za stol i donijeti određene političke odluke. Pojasnio je da, kad kaže da treba pregovarati, smatra da se ne može brzo doći do rješenja, ali pregovori u većini slučajeva počinju primirjem.

  • +21
Rat u Ukrajini Izvor: EPA / Autor: OLEG PETRASYUK

'Moramo biti svjesni toga da Putin neće ići za time da bude poražen, mora pronaći ili vojno ili političko rješenje. U ovom slučaju na stolu je vojno rješenje - što znači eskalaciju cjelokupnog sukoba', naglasio je. Zapitao se i ima li Ukrajina dovoljno snage i sredstava da dovrši trenutnu ofenzivnu operaciju ili da napravi još veći iskorak uz veliku potrošnju sredstava i tehnike, naoružanja, streljiva i svega ostaloga, a ne mogu se ni postrojbe mjesecima držati na terenu bez rotacije. Ono što se sada očekuje reakcija je Washingtona, odnosno Zapada, jer očito je da je 'rukavica bačena'. Jasno je rečeno, kaže, da je Rusija spremna na nuklearni odgovor ili uporabu nuklearnih sredstava u slučaju da Zapad nastavi pomagati Ukrajini.

'Ušli smo u novu fazu ratovanja, u kojoj su potezi Rusije nepredvidivi, odnosno mogu se očekivati eskalacija i upotreba svih mogućih sredstava, i vojnih i političkih i pogotovo ekonomskih, što će se sigurno odraziti na cjelokupno stanje i na Zapadu', kazao je.

Dodao je da je Putin najavio to u svom govoru, svjestan da ima problema u mobilizaciji, ali i u časničkom kadru. Stava je da je ruski sustav vođenja i zapovijedanja uzdrman, a smjene koje su se dogodile u zapovjednom kadru produbile su nesigurnost. Zato će, smatra, Putin i ministarstvo obrane morati činiti daljnje napore i ruski zapovjedni lanac morat će biti jasnije izražen tako da se zna tko vodi tu operaciju onako kako je planirana i što se sve radi.

'Putinov govor produbljuje stanje nesigurnosti, a pogotovo strah od uporabe nuklearnog naoružanja. Vidjet ćemo kakve će biti reakcije Zapada. U Rusiji već dulje vrijeme razmišljaju o tome da su kao krajnje sredstvo, ako dođu u takvu situaciju, spremni upotrijebiti određeni dio taktičkog nuklearnog naoružanja', zaključio je.