KOMEMORACIJA U ZAGREBU

'11. rujna je ujedinio svijet u borbi protiv terorizma'

11.09.2011 u 14:29

Bionic
Reading

Američko veleposlanstvo u Zagrebu obilježilo je u nedjelju, u nazočnosti hrvatskog državnog i političkog vrha, 10. godišnjicu napada na SAD 11. rujna 2001. godine, a na komemoraciji je istaknuto da je demokratski svijet nakon tragičnog 11. rujna spoznao važnost suradnje i uzajamnosti te se ujedinio protiv terorizma

'Amerikanci neće nikad zaboraviti suosjećanje i solidarnost koju nam je svijet pružio u trenutku naše najdublje žalosti. Napadi na New York i Washington bili su ogroman šok' s obzirom na broj žrtava i veličinu razaranja, izjavio je na komemoraciji veleposlanik SAD-a James Foley nakon minute šutnje u znak počasti žrtvama, kojih je bilo gotovo 3.000.

Foley se posebno zahvalio predsjedniku Ivi Josipoviću i premijerki Jadranki Kosor zbog dolaska na komemoraciju.

'Ponosni smo na naše partnerstvo s Hrvatskom u ISAF-u koji se sastoji od vojnika iz 49 zemalja', istaknuo je Foley govoreći o borbi protiv terorizma.

Na komemoraciji je nazočio i novi kontingent hrvatskih vojnika i američkih vojnika iz nacionalne garde u Minnesoti koji su zajedno na obuci i uskoro će zajedno biti raspoređeni u Afganistanu.

'Čelnici Al Kaide namjeravali su 11. rujna izazvati sukob civilizacija, a posebice sukob između islamskog i zapadnog svijeta. U tome nisu uspjeli. Al Kaida napada sve religije, njezine mete i žrtve su u stvari velikom većinom muslimani i sve velike svete religije osuđuju ubijanje nevinih. Stoga se svijet ujedinio, a ne podijelio zbog religija, protiv neprijatelja civilizacije', rekao je Foley.

'Shvaćamo sada kao nikada prije da naš opstanak ovisi o uzajamnom poštovanju i toleranciji...', istaknuo je.

Veleposlanik Foley predao je vatrogasna odijela američkih vatrogasaca zagrebačkima u čast palim kolegama koji su stradali u napadu 11. rujna kao i vatrogascima diljem svijeta.

'Na današnji dan s tugom se sjećamo terorističkog napada koji je prije 10 godina SAD i cijeli demokratski svijet zatresao nespokojem i žalošću. Naše su misli i molitve i danas ponovno sa svim žrtvama i unesrećenima, s njihovim obiteljima, s cijelim američkim narodom. 11. rujan 2001. kada je izveden podmukli i kukavički udar na srce američke gopodarske, vojne i političke moći sve nas je ujedinio u izražavanju solidarnosti. Hrvatski narod i danas kao i prije 10 godina jednako suosjeća s američkim narodom te pokazuje odlučnost i spremnost boriti se protiv svih i svega što predstavlja prijetnju zajedničkim vrijednostima', rekla je premijerka u svom govoru.

Premijerka je podsjetila kako je Hrvatska ne samo deklarativno osudila terorističke napade na SAD nego se i pridružila globalnoj antiterorističkoj koaliciji te istaknula kako RH snažno podupire protuterorističke napore SAD-a, kako svojim angažmanom u okviru NATO-a u Afganistanu tako i u drugim multilateralnim forumima. Hrvatska je zainteresirana i za jačanje bilateralne suradnje sa SAD-om na području suzbijanja terorizma, kazala je Kosor.

Govoreći o 11. rujnu, predsjednik Josipović je rekao da se prije 10 godina na tlu SAD-a dogodio 'najstrašniji, najsmrtonosniji teroristički napad u povijesti čovječanstva'. Istaknuo je da to nije bio samo napad na Ameriku nego na čitav demokratski i slobodouman svijet.

'Slobodoumni svijet, uključujući Hrvatsku, odgovorio je eksplozijom solidarnosti i osude bezumlja terorizma. Ujedinili smo se u naporu za njegovo suzbijanje', kazao je.

'Amerika je svojom otvorenošću, demokratičnošću i multikulturalnošću pobijedila plan sukoba civilizacija', rekao je Josipović naglasivši da Hrvatska stoji čvrsto uz SAD.