URAGAN KATRINA

10 godina od katastrofe koja je razotkrila siromaštvo SAD-a

24.08.2015 u 16:00

Bionic
Reading

Prije 10 godina uragan Katrina poharao je jug Sjedinjenih Država ostavivši iza sebe 1.800 ljudskih žrtava, milijun raseljenih Amerikanaca, uništeno gospodarstvo, materijalnu štetu od 108 milijardi dolara, uzdrman ionako krhki ekosustav i lažne nade u obnovu

Na današnji dan, prije 10 godinauragan Katrina poharao je jug Sjedinjenih Država, ostavivši iza sebe 1.800ljudskih žrtava i raselivši više od milijun ljudi. Prema procjenama, Katrina jedosad najskuplja prirodna katastrofa koja je načinila štetu od 108 milijardidolara, a njezine posljedice itekako se osjećaju i danas.

Katrina je na svoj razorni pohodkrenula u noći na 24. kolovoza 2005. godine pored obala Bahama, a prvi udar naSjedinjene Države osjetio je Miami kada je jačina uragana dosegla kategoriju 1na Safir-Simpsonovoj skali za uragane koja je zabilježila nalete vjetra od 150kilometara na sat. Katrina je potom krenula u Meksički zaljev gdje je dobila nasnazi, a šest dana kasnije s vjetrovima od 250 kilometara na sat uništavaameričke savezne države Louisianu i Mississippi, a ogromne štete zabilježenesu i u susjednim državama Alabami, Georgiji, Kentuckyju i Tennesseeju.

Uragan je najviše žrtava odnio zato što je stanovništvo odbilo napustiti svoje domove, unatoč naredbi o evakuaciji.Katrina je u svojem silovitom naletu prouzročila šezdesetak tornada, a na nekimlokacijama palo je gotovo 500 litara kiše po četvornom metru.

U bijesu Katrine, najvišestradava New Orleans koji je u potpunosti potopljen, a u nekim dijelovima gradagdje pretežno živi siromašno stanovništvo afroameričkog podrijetla razmjerikatastrofe vidljivi su i danas. Ti dijelovi grada još uvijek nisu obnovljeni,unatoč obećanjima predsjednika Baracka Obame pa je stanovništvo primoranoživjeti u kamp-kućicama i barakama. Snažan uragan uništio je kompleks branakoji je štitio New Orleans od moćnog Mississippija pa su valovi odnosili kućekilometrima od njihovih temelja.

Na udaru valova našao se i glavnitransformator u saveznoj državi Alabami koji je eksplodirao pa je više odmilijun ljudi ostalo bez električne energije. Oluja je odnijela i krovnogometnog stadiona Superdome gdje je zaklon našlo desetak tisuća ljudi.

Kolika je snaga uragana najboljegovore svjedočanstva preživjelih koji su naveli kako je pljusak padaovodoravno, dok su iččupana drveća letjela i do tridesetak metara uvis.                       

Katrina je također imala jakiutjecaj na okoliš. Olujni val uzrokovao je jaku eroziju obala pa je, premaprocjenama vladine agencije za procjenu nastanka prirodnih katastrofa US GeologicalSurvey, zabilježeno kako je 560 četvornih kilometara obale pretvoreno u vodena područjaiz kojih su nestala staništa ionako ugroženih biljnih i životinjskih vrsta.

Oluja je uzrokovala izlijevanje nafte iz 44postrojenja, iz kojih je iscurilo oko 26 milijuna litara nafte, koja je zagadilakrhki ekosustav, dok je grad Meraux u Louisiani bio poplavljen naftom.

Posljedice Katrine ugospodarskom pogledu vidljive su i deset godina kasnije. Uragan je, naime,prouzročio gubitak od nekoliko stotina tisuća radnih mjesta, a ta je brojkadodatno narasla ulaskom SAD-a u recesiju  2008. godine.

Nakon nezapamćene katastrofe, stanovništvopogođenih područja okomilo se na tadašnjeg predsjednika Georgea W. Busha,smatrajući kako nakon uragana ništa nije napravio za žrtve. I sam Bush jegodinu dana kasnije priznao kako je Katrina pokazala da je vlada bilanepripremljena za reagiranje na katastrofu tih razmjera te kako je razotkriladuboko ukorijenjeno siromaštvo u SAD-u.

Kritike stanovništva NewOrleansa deset godina nakon katastrofe prima i aktualni predsjednik BarackObama koji je u nekoliko navrata obećao obnovu. On, pak, ovog četvrtka po prviputa od Katrine ide u posjet New Orleansu.