UDBINA

1.500 vojnika na najvećoj vojnoj vježbi u Europi

vojna vježba nato udbina specijalci

vojna vježba nato udbina specijalci

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Vladimir Ivanov

Na najvećoj vježbi specijalnih snaga u Europi koja se održava u organizaciji Bojne za specijalna djelovanja OS RH i Europskog zapovjedništva za specijalne operacije vojske SAD-a do 26. rujna u više hrvatskih vojarni te na moru sudjeluje oko 1500 vojnika iz deset država NATO-ovih članica i onih koje nisu članice.

Kako je kazao direktor Vježbe kontraadmiral Zdenko Simičić, Hrvatska je odabrana za dosad najveću međunarodnu vježbu specijalnih snaga u Europi.

'Glavni cilj vježbe je provjera interoperabilnosti i suradnje oružanih snaga ovih deset zemalja u svrhu jačanja međunarodne borbe protiv terorizma te jačanja regionalne sigurnosti i stabilnosti', istaknuo je za Večernji list direktor Vježbe kontraadmiral Zdenko Simičić.

Akcija je počela iskakanjem izvidnika-padobranaca iz helikoptera koji su pripremili teren za dvadesetak vojnika koji su uspjeli iznenaditi teroriste, no oteti diplomati već su ranije premješteni na drugu lokaciju. Ipak, međunarodne snage uspjele su uhititi vođu terorista koji im je ispitivanjem otkrio gdje su odvedeni diplomati, a doznali su i kako je nažalost druga skupina terorista otela autobus s civilima.

U nastavku akcije združene snage najprije su presrele vozila s otetim diplomatima koji su uspješno oslobođeni, a potom i autobus s civilima koje su također spasili. Komentirajući vježbu, njezin zapovjednik američki general Frank Kisner pohvalio je hrvatske saveznike što su se prihvatili organizacije vježbe za koju je kazao kako je pokazala da ovih deset zemalja mogu raditi skupa.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi