INICIJATIVA

Znate li zašto Nenad Bakić dijeli robote školama?

21.04.2015 u 09:54

Bionic
Reading

Poduzetnik i investitor, poznat između ostalog po kritikama vlasti na blogu Eclectica, upogonio je projekt kojim Hrvate želi mic po mic okrenuti budućnosti. Prva su na redu djeca, ali na red će doći i stariji

'Prošle godine sam iz zezancije kupio naprednu bespilotnu letjelicu. Nije bila skupa, a ja, 'stari konj', već nakon pola sata 'letio' sam jednako dobro i napredno kao i mladi ljudi u Kaliforniji ili Hamburgu.

Tada sam shvatio da je procjep između Hrvatske i suvremenosti, iako sve dublji, zapravo sve uži i lakše ga je preskočiti. A kako smatram da je orijentacija našeg školstva tragična, shvatio sam da ga možemo mijenjati pristupom odozdo prema gore.

Ako ništa drugo, omogućit ćemo stotinama ili tisućama mladih da budu dio svijeta, osnuju biznise ovdje ili odu raditi za velike plaće u napredne zemlje', pojašnjava Nenad Bakić, serijski poduzetnik i investitor, zašto je pokrenuo projekt Croatian Makers

On i njegov mali volonterski tim putem udruge Institut za razvoj i inovativnost mladih uglavnom doniraju komplete bazirane na računalima Arduino i Raspberry Pi, a oni omogućavaju potpunu funkcionalnost u razvoju projekata iz automatike i robotike u obrazovnim institucijama u kojima postoje sve pretpostavke za to, ali nedostaje 'samo' novac, odnosno oprema.


Idealne su za to, kaže Bakić, srednje škole ili centri za rad s mladima. U nekim slučajevima to su i osnovne škole, u kojima se fokusiraju na naprednu robotiku, primjerice baziranu na tehnologiji LEGO Mindstorms. To je najčešće slučaj kad se radi o školama u nekad ratom zahvaćenim područjima. 'Ne izmišljamo toplu vodu - nastavljamo se na rad ili želju entuzijastičnih profesora koji žele raditi s djecom i samo smo katalizatori', napominje Bakić.

Nakon osam mjeseci rada 'pokrili' su tridesetak mjesta i nekoliko stotina djece diljem Hrvatske. Bakić to smatra odličnim znakom, a i kaže da su dobili vrlo entuzijastične povratne informacije, pa i vijesti o pobjedama na robotičkim natjecanjima s doniranom opremom.

'To mijenja pogled na svijet ne samo djece, nego i njihovih roditelja, koji umjesto prošlosti pogled okreću budućnosti. Naravno, i nastavnika, kojih ima zaista odličnih i posvećenih. To je zanemarena, a jedna od najvažnijih struka', pojašnjava Bakić.


Donacije idu onima koji se jave i zatraže ih, iako neki preduvjeti moraju biti ispunjeni. Primjerice zaobilaze institucije koje već koriste sredstva iz javnih fondova. Ali u barem 80 posto slučajeva donacija bude ostvarena.

U ovoj fazi samo poklanjaju opremu, ali kasnije će se i aktivnije uključiti, u suradnji s institucijama kao što je Hrvatski robotički savez, koji je već daleko odmakao u radu s mladima. Dugoročan cilj je približiti ovaj 'uradi sam' digitalnog doba ne samo mladima, već i ljudima u starijoj dobi, koji su bliži poduzetništvu, inovativnosti i tržištu rada.

Koliko će trajati projekt Croatian Makers? Bakić se nada - trajno. Pa, sretno vam bilo.