DOMAĆI SOFTVER

Znate li kako prijaviti zločin policiji aplikacijom? MUP nam otkriva što vam je činiti

02.04.2018 u 12:22

Bionic
Reading

Besplatna aplikacija Ministarstva unutarnjih poslova za prijavu prekršaja i kaznenih djela dosad je preuzeta gotovo 80 tisuća puta

Aplikacija za smartfone MUP - Sigurnost i povjerenje predstavljena je sredinom listopada 2015. godine kao dio projekta e-Policija, kako bi omogućila dojavu prekršaja i kaznenih djela pomoću mobitela, fotografijom i popratnim tekstom. Do tada dojave su najčešće stizale telefonom.

Krajem srpnja prošle godine nadograđena je izdanjima na engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku, namijenjenim prvenstveno najbrojnijim skupinama turista koji nas posjećuju.

Kako poslati prijavu?

Za kvalitetnu dojavu potrebno je uključiti lokaciju na pametnom telefonu ili u popratnom tekstu uz fotografiju navesti adresu gdje je potrebna policijska intervencija. Iako sustav može i sam utvrditi odakle je poslana poruka koristeći Google Maps, ipak je poželjno upisati i adresu. Putem aplikacije moguće je slati fotografije i kratke video zapise svih vrsta događaja, pri čemu je preporučljivo koristiti geo-pozicioniranje na mobilnom uređaju.

  • +4
ePutovnica Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Nakon što fotografirate incident, dodate opis i pošaljete prijavu, zaprimit će ju ili Operativno-komunikacijski centar policije MUP-a ili Operativno-komunikacijski centar policije u policijskim upravama, gdje će procijeniti radi li se o žurnoj intervenciji te po potrebi na lice mjesta uputiti najbližu ophodnju ili dojavu proslijediti nadležnoj službi.

Temeljem prikupljenih podataka i saznanja o zaprimljenoj prijavi, prijava može biti odbijena kao nevažeća ili biti podnešena u pisanom obliku, a može biti naplaćena i novčana kazna. U slučaju potrebe za nadopunom dojave, aplikacija pruža mogućnost dvosmjerne komunikacije s dojaviteljem.

Besplatna aplikacija je dosad preuzeta gotovo 80 tisuća puta. Točnije, 58.852 za Android, 14.756 za iOS te 5.216 za Windows Phone, odgovorili su na tportalov upit iz MUP-a. Otkad je višejezična preuzeta je 6.745 puta.

U MUP-u ne prate statistiku prema vrsti prijave putem aplikacije. Imaju tek podatak kako ih je dosad evidentirano 73.815. Najčešće su to bili prometni prekršaji te narušavanje javnog reda i mira. 'Svi uspješno otkriveni prekršaji i kaznena djela vode se u odgovarajućim evidencijama bez razdvajanja o načinu saznanja, odnosno radi li se o prijavi zaprimljenoj putem predmetne aplikacije ili na drugi način', navedeno je u odgovoru MUP-a.

android i ios

Odabrali smo deset odličnih aplikacija za kamere na smartfonu

Pogledaj galeriju

Putem aplikacije javljaju se i građani koji traže savjet policije, odnosno uputu što da poduzmu u određenim situacijama iako se ne radi o prijavama određenog događaja. U ovim slučajevima policijski službenik povratno obavještava građanina s jasnom kratkom uputom o daljnjem postupanju.

Bilo je i neodgovarajućih prijava, kao i prijava neodgovarajućeg sadržaja. Što se s njima događa? MUP ih u pravilu - odbacuje.