DOZNAJTE

Znate li kako aplikacije prate vaše spavanje?

25.08.2017 u 09:56

Bionic
Reading

Postoji nemali broj aplikacija koje prate kvalitetu spavanja i nude prijedloge kako ga poboljšati. No, znate li što prate i kako funkcioniraju? Evo objašnjenja

Sve donedavno nije bilo puno opcija kako pratiti kvalitetu spavanja izvan bolnica i drugih specijaliziranih ustanova. Mogli ste voditi dnevnik, pokušati otići ranije u krevet, provjeriti s partnericom ili partnerom kakva vam je rutina spavanja... 

Mogućnosti su danas brojnije i lakše dostupne zahvaljujući napretku tehnologije i boljem razumijevanju onog što se događa tijekom spavanja.

Nova rješenja dolaze u raznim oblicima. Neka prate obrasce spavanja uređajima koje prikačite na krevet, druga koriste trackere za fitnes ili pametne satove. Svima im je zajedničko to što koriste mobilne aplikacije za operativne sustave Android, iOS ili oboje.

Što se događa dok spavamo?

Spavanje nije tek puko stanje neaktivnosti. Kako bi se kvalitetno naspavali vaš ciklus spavanja mora moći proći kroz različite faze.

Prva faza NREM (kratica za engleski izraz Non-Random Eye Movement) obično se pojavljuje tijekom prvih 90 minuta, kad se događa nužno održavanje tijela.

Potom slijedi faza REM (Random Eye Movement) tijekom koje je vaš mozak najaktivniji. U toj fazi najvjerojatnije ćete sanjati. Tijekom tog razdoblja vaš mozak prebacuje odabrane uspomene iz kratkotrajne u dugotrajnu pohranu.

REM spavanje traje oko 15 minuta po ciklusu, sve dok opet ne uđete u NREM spavanje. Te se dvije faze izmjenjuju cijelo vrijeme.

Najdublji dio spavanja je prva runda NREM-a. Stoga je važno što brže zaspati tijekom noći i što dulje provesti u dubljim fazama spavanja.

Kako funkcionira praćenje spavanja?

Opisat ćemo vam kako funkcionira praćenje spavanja najprije pomoću rješenja koja uz aplikaciju koriste uređaje ili senzore koje postavljate na madrac.

Recimo, Beautyrest Sleeptracker Monitor ima senzor kojeg stavite ispod madraca, ravno ispod jastuka. Svaki uređaj ima dva senzora, po jedan za vas i za vašeg partnera ili vašu partnericu. Svejedno je koji madrac koristite. 

Dok spavate Sleeptracker prati i analizira vaše disanje i kucanje srca, kao i ponašanja pri spavanju kao što su kretanje tijela i budnost. Prikupljene podatke bilježi, pohranjuje i uči iz njih kako bi vam mogao dati prijedloge za poboljšanje spavanja.

Beddit Sleep Monitor uglavnom nudi slične značajke. No, ne postavljate ga ispod madraca već ispod plahti. Da bi uspješno funkcionirao morate bar gornjim dijelom tijela ležati na njegovom senzoru. Ako se prevrnete i udaljite, uređaj će to registrirati kao da ste budni ili da ste ustali. Prateća aplikacija dostupna je samo za iOS.

ResMedov S+ kombinira uređaj za praćenje koji stavljate uz postelju s aplikacijama za pametne telefone i web. OSim što prati disanje i kretanje tijela, bilježi i zvukove u spavaćoj sobi, kao i razinu osvjetljenja i temperature.

Može i pametni sat

Umjesto uređaja koji mogu samo pratiti vaše spavanje možete upogoniti i gadgete osmišljene za obavljanje više zadaća, poput praćenja vježbanja, unosa i utroška kalorija...

Fitbitovi Alta HR i Charge 2 koriste senzore pokreta za praćenje kucanja srca i pokreta tijekom noći. Slične mogućnosti nude, recimo, i Misfit Ray te Nokia Steel.

Za pametni sat Apple Watch postoji više aplikacija koje mogu obavljati ovu zadaću, kao što su Auto Sleep, Sleep Watch i Sleep Tracker. Prednost korištenja Apple Watcha je to što ga možete povezati s Appleovim setom alata HealthKit. 

Android Wear 2.0 također nudi više aplikacija, među kojima su Sleep as Android, SleepRate i Sleepbot, piše Make Use Of.