U POTRAZI ZA ŽIVOTOM

Znanstvenik iz NASA-e: Vanzemaljci su nas već vjerojatno posjetili

  • Autor: Damir Rukavina
  • Zadnja izmjena 05.12.2018 12:16
  • Objavljeno 05.12.2018 u 12:16
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ako je vjerovati ovoj teoriji, postoje realne šanse da smo s vanzemaljcima već imali kontakt te da je naše poimanje života u svemiru ekstremno ograničeno

Silvano P. Colombano, djelatnik u NASA-inom sektoru za inteligentne sustave tvrdi da trenutno poimanje vanzemaljaca ne sagledava baš sve mogućnosti. U znanstvenoj objavi Colombano je rekao da 'želi istaknuti činjenicu da inteligencija koju možda jednog dana pronađemo ili koja možda odluči pronaći nas (ako to već nije učinila) nije nužno sazidana od ugljika'.

NASA-in pogled na polarnu svjetlost

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA

Znanstvenike je pokušao podsjetiti da gledaju dalje od utemeljenih teorija rekavši da 'moramo ponovno sagledati naše pretpostavke o vanzemaljcima. Međuzvjezdana putovanja moguće je ostvariti višegeneracijskim misijama, dok bi oblik vanzemaljca mogao bi biti puno drukčiji nego što mislimo.'

Mikrostrojevi i besmrtna super-inteligencija

Colombano pretpostavlja da međuzvjezdani putnici ne moraju biti vanzemaljci veličine čovjeka, već i ekstremno mala super-inteligentna stvorenja (roboti, mikroentiteti i tako dalje). Kao oslonac za ovu teoriju spomenuo je činjenicu da je naša civilizacija nastala prije otprilike 10.000 godina s time da je dramatični tehnološki napredak zabilježila tek tijekom prošlih 500. U ovom trenu je zbog toga jako teško predvidjeti tehnološku evoluciju koja će se dogoditi tijekom sljedećih 1000, a kamoli šest milijardi godina.

NASA u ovom trenu pretražuje svemir za znakovima života koristeći program SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence, odnosno Potraga za vanzemaljskom inteligencijom), a Colombano je također naglasio da naša analiza radiovalova kasni za trendovima te je predložio da ih zamijeni 'spekulativna fizika' s korijenima u konkretnim teorijama i 'opremljena' manevarskim prostorom u kojem može 'rastegnuti mogućnosti koje pružaju otkrića o prirodi svemira i energije. Drugim riječima - on smatra da je fenomen NLO-a i te kako vrijedan naše pažnje'.

Istina je tamo negdje

'Uz sve silne snimke susreta s vanzemaljcima definitivno postoji nekoliko njih koji se ne mogu objasniti ili poreći. Ako prihvatimo nove pretpostavke o oblicima napredne inteligencije i dosega tehnologije, neki od ovih fenomena mogli bi se prilagoditi određenim postojećim pretpostavkama, što znači da bismo samim time dobili temelje za ozbiljna istraživanja' zaključio je Colombano.

ASTRONOMIJA

Svemir snimljen kroz oko teleskopa Hubble oborit će vas s nogu

Pogledaj galeriju
13

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!