MANJE UPALA

Znanstvenici: trebalo bi češće vaditi krajnike!

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 04.04.2013 15:45
  • Objavljeno 04.04.2013 u 15:45
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Britanski zdravstveni sustav trebao bi se vratiti u pedesete godine 20. stoljeća kad je u pitanju učestalost operacija krajnika, i operirati ih bez obzira na cijenu, objavili su liječnici na temelju studije koja tvrdi da je nakon tonzilektomije upala grla 40 posto rjeđa, piše The Telegraph u srijedu

Studija finskih pacijenata s učestalim faringitisom pokazala je da je pet mjeseci nakon vađenja krajnika njih samo četiri posto otišlo k liječniku s teškom upalom grla, a među onima koje je operacija tek čekala bilo ih je 43 posto.

Britanski liječnici kažu kako je to novi dokaz da je tonzilektomija, koja je u zadnjih nekoliko desetljeća postala mnogo rjeđa, učinkovita metoda liječenja i da bi je trebalo češće obavljati.

U pedesetima je u Britaniji svake godine krajnike vadilo oko dvjesto tisuća djece i mladih, ali je u sustavu zdravstvenog osiguranja zaključeno da je postupak preskup i prečest.

Podaci za 2009. i 2010. pokazuju da je broj operacija na godinu pao ispod 50 tisuća, a pacijenti se najčešće liječe antibioticima.


Nova studija stručnjaka sa sveučilišta u Ouluu u Finskoj pratila je 86 starijih od 14 godina, s učestalim faringitisom. Njih 46 slučajnim je odabirom poslano na vađenje krajnika, a 40 je stavljeno na listu čekanja.
U idućih pet mjeseci samo je dvoje pacijenata izvađenih krajnika (4 posto) ponovno otišlo k liječniku zbog teške upale grla, a u skupini pacijenata kojima krajnici nisu izvađeni, takvih je bilo 17 (43 posto).

Znanstvenici su za časopis kanadske liječničke udruge napisali: 'Zbog toga smanjenja bilo je manje odlazaka k liječniku i manje izostanaka iz škole i s posla. Pacijenti koji su bili na operaciji kažu kako im se kvaliteta života popravila'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!