korisne informacije

Znanstvenici otkrivaju novosti o zvuku na Marsu: Evo što to znači za život na Crvenom planetu

04.04.2022 u 12:26

Bionic
Reading

Najnovije otkriće potvrđuje još jedan tehnološki izazov za buduće istraživače Crvenog planeta

Mikrofon instaliran na roveru Perseverance do danas je snimio niz zanimljivih zvukova, no većinu vremena sve na Marsu je jako, jako tiho. TechCrunch dosadašnje snimke opisuje kao 'duboku tišinu' koju prati povremen zvuk vjetra, instrumenata na roveru ili helikoptera Ingenuity.

Dosadašnje zvukove s Marsa dobili smo kad su znanstvenici prenamijenili senzore na slijetalu InSight, no ove su snimke puno konkretnije - uspoređivanjem zvukova proizvedenih na Marsu s onima na Zemlji moguće je analizirati stvari poput atmosfere i ostalih faktora koji na njih utječu.

'Riječ je o novom smjeru istraživanja kojeg nikad nismo koristili na Marsu' kaže astrofizučar Sylvestre Maurice sa sveučilišta Toulouse, glavnog autora studije objavljene u časopisu Nature.

Znanstvenici su otkrili da zvuk na Marsu putuje sporije nego na Zemlji te također brže gubi na snazi. Brzina zvuka na Zemlji iznosi 1234 kilometra na sat, dok se na Marsu kreće brzinom od 864 kilometra na sat, uz povremene oscilacije uzrokovane pritiskom zraka koji raste i pada.

PREKRASAN SVEMIR

Fascinantan pogled prema svemiru: Ovo su neke od najljepših NASA-inih astrofotografija

Pogledaj galeriju

Premda zvuk srednjeg inteziteta poput ljudskog glasa na Zemlji opada na 61 metru udaljenosti, na Marsu bismo ga čuli tek do osam metara udaljenosti. Ova saznanja pružaju korisne informacije pri dizajniranju sustava za život i rad na Marsu - inženjeri sad znaju da vika ili zvučni alarmi na Crvenom planetu možda neće imati smisla.