VLAST I VLASNIŠTVO

Znanstveni skup o srednjovjekovnim hrvatskim gradovima

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 15.11.2010 13:36
  • Objavljeno 15.11.2010 u 13:33
Dubrovnik, noć

Dubrovnik, noć

Izvor: Cropix / Autor: Dado Ruvic / CROPIX

Dvodnevni međunarodni znanstveni skup 'Grad hrvatskog srednjovjekovlja: Vlast i vlasništvo' na kojemu će se suvremenom znanstvenom metodologijom, interdisciplinarno istraživati odnos javnog i privatnog u hrvatskom srednjovjekovnom urbanitetu, počeo je jutros u Hrvatskom institutu za povijest uz sudjelovanje četrdesetak povjesničara iz zemlje i inozemstva

Oni će, među ostalim, izlagati o crkvenom vlasništvu u srednjovjekovnim gradovima, položaju žene u javnom srednjovjekovnom prostoru, odnosu katedrale i komune, dalmatinskim gradovima, posjedima dubrovačkih bratovština, vlasništvu pučana nad nekretninama i drugim temama.

Tema skupa - javno i privatno vlasništvo u srednjovjekovnom gradu jedno je od fundamentalnih, a još nedovoljno istraženih pitanja hrvatske medievistike, uvodno je istaknula Irena Benyovsky Latin iz Odjela za srednji vijek Hrvatskog instituta za povijest. Posebna je važnost skupa, naglasila je, što će hrvatsko srednjovjekovlje biti razmatrano iz šireg europskog konteksta, suvremenom znanstvenom metodologijom i uz sudjelovanje nekih od najeminentnijih europskih medievista.

Uz hrvatske povjesničare, na skupu sudjeluju i znanstvenici iz Slovenije, Madžarske, Velike Britanije i Njemačke. Skup je otvoren za javnost, a nakon svakog izlaganja predviđena je šira rasprava sa sudionicima i gostima. Interdisciplinarnost skupa povezuje povijesna istraživanja s poviješću umjetnosti, arhitekturom i arheologijom, rekla je Benyovsky Latin, naglasivši kako će sva izlaganja biti objedinjena u zborniku namijenjenom svim budućim istraživačima srednjovjekovnog urbaniteta.

Jedan od vodećih autoriteta na području europske medievistike, njemački povjesničar Petar Johanek otvorio je jutros radni dio skupa predavanjem o crkvenom vlasništvu u srednjovjekovnom gradu, naglasivši poveznice cijelog europskog prostora. "Grad kao fenomen u srednjovjekovnom, većinski ruralnom društvu, imao je niz zajedničkih pravnih i gospodarskih sastavnica, bilo da se radi o gradu u Hrvatskoj, Sloveniji, Njemačkoj ili Engleskoj. Riječ je o društveno-prostornom fenomenu koji pokazuje jedinstvenost europskog srednjovjekovnog prostora", ustvrdio je Johanek.

Skup je zamišljen tako da se poslije šire europske perspektive u prijepodnevnim izlaganjima, poslijepodne podnese presijek konkretnih hrvatskih urbanih prilika u srednjem vijeku.

Skup je organizirao Odjel za srednjovjekovnu povijest Hrvatskog instituta za povijest, uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa RH, Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport te Turističke zajednice grada Zagreba.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi