NISMO DALEKO

Znamo koliko najbrže može ubrzati cestovni automobil!

  • Autor: G. V.
  • Zadnja izmjena 14.02.2017 15:57
  • Objavljeno 14.02.2017 u 15:57
Utrka ubrzanja Porschea 718 Boxstera protiv BMW-a M2

Utrka ubrzanja Porschea 718 Boxstera protiv BMW-a M2

Izvor: YouTube / Autor: Car Magazine

Koliko teoretski traje najkraće ubrzanje automobila s mjesta do brzine od 96 km/h (60 milja na sat) kojeg bi legalni cestovni automobil mogao postići?

Vječno automobilističko pitanje: koje je apsolutno najbrže moguće vrijeme ubrzanja s mjesta do brzine od 96 kilometara na sat, odnosno 60 milja na sat? Hvala na objašnjenju inženjerima sa stranice Engineering Explained, sad znamo. Važno je napomenuti da su izračuni rađeni za cestovne automobile i superautomobile, s običnim gumama. 

Ako želite i razumjeti proces iza tih rezultata trebalo bi pogledati cijeli video, ali ako baš želite znati konačan broj, on je 2,05 sekundi. To je vrijeme za koje bi superautomobil ili hiperautomobil trebao moći ubrzati do 96 km/h. Također je važno napomenuti da na vrijeme značajno utječe ubrzanje guma.

Koliko najbrže može ubrzati serijski automobil?

Autor: Engineering Explained

Dakle, nije riječ samo o brutalnom okretnom momentu i ubrzanju kao kod električnih automobila tipa Tesle Modela S 100PD. Zanimljivo je kako je, prema tvrdnjama proizvođača, već proizveden automobil koji može ostvariti takvo vrijeme, kao što se navodi u videu.  

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!