TRIKOVI I SAVJETI

Želite stalno budan Windows PC? Evo kako ćete to postići

26.09.2017 u 10:23

Bionic
Reading

Stalno automatsko gašenje računala nakon što prođe određeno vrijeme može ići na živce, posebno ako ga u tom trenutku trebate. Srećom, tu je značajku lako isključiti

Korisno je moći poslati stolno računalo s Windows 10 na spavanje (sleep) jer uređaj u tom režimu rada ne troši toliko električne energije i drugih resursa, a štedi i zaslon te čvrsti disk. Uz to, računalo neće ostati slučajno uključeno satima dok ste vi zabavljeni nečim drugim.

No, stalno automatsko gašenje računala nakon što prođe određeno vrijeme može ići na živce. Pogotovo ako, primjerice, preuzimate neku veliku datoteku ili se bavite održavanjem sustava.

Što je Sleep, a što hibernacija?

Ako ne želite da vam se računalo isključi automatski, tu je značajku prilično jednostavno isključiti. Ali, prije no što se pozabavimo tehničkim pojedinostima zastanimo na trenutak kako bi objasnili razliku između spavanja (sleep) i hibernacije (hibernation) računala. 

Za razliku od hibernacije, režim rada spavanja i dalje će koristiti minimalnu količinu struje. Kad se aktivira pauzira sve aktivne procese na vašem računalu. Windows će pohraniti sve što imate otvoreno u privremenoj memoriji (RAM-u) pa sve na čemu ste radili možete vratiti u nekoliko sekundi pritiskom na bilo koju tipku. 

Hibernacija se od spavanja razlikuje po tome što sve što je bilo aktivno u trenutku kad ste ju uključili pohranjuje na čvrsti disk i ne koristi struju. Zbog toga računalu treba više vremena kako bi se iz njega ponovno vratilo u aktivno stanje, piše Make Use Of.

Kako isključiti režim rada Sleep u Windows 10?

Otvorite izbornik Start, pa aplikaciju Settings

Odaberite System, pa Power and Sleep u stupcu s lijeve strane.

Skrolajte prema dolje dok ne nađete Sleep.

Postavite padajući izbornik pod When plugged in, PC goes to sleep after na Never.

Koristeći isti postupak možete namjestiti automatsko isključivanje računala nakon određenog vremena, kao i aktiviranje režima rada spavanja i hibernacije.