KORISNO I ZDRAVO

Želite napuniti mobitel? Prošetajte!

02.05.2014 u 17:31

Bionic
Reading

Svakim korakom oslobađate dovoljno energije za upaliti žarulju. Kako ne bi otišla u nepovrat, u SolePoweru su se dosjetili kako ju pohraniti kao korisnu električnu energiju

Tehnologija koju su u SolePoweru razvili Matt Stanton i Hahna Alexander dok su bili studenti na Sveučilištu Carnegie Mellon predviđa korištenje uložaka za cipele koji se sastoje od dijelova sličnih onima koje možete naći u svjetiljkama na ručni pogon.


Isprva im je to služilo za napajanje LED-ica u cipelama kolegica i kolega sa studija, kako bi lakše vidjeli dok po mraku hodaju po kampusu.

Energija koju proizvodi svaka peta pri doticaju s tlom pretvara se u rotacijsku energiju koja pokreće mali magnetski rotor, koji stvara električnu struju unutar zavojnica.

Struja potom kablom putuje u litij-ionsku polimersku bateriju, gdje biva pohranjena. Može ju se koristiti za punjenje malih elektroničkih uređaja pomoću ulaza za USB na vanjskom punjaču za baterije, pričvršćenom za vezice na cipelama.

Sve skupa teži nešto više od 140 grama. U sadašnjem izdanju, šetnja od približno 25 kilometara dovoljna je za punjenje pametnog telefona. Tim već radi na razvoju dizajna koji će postići isti rezultat za nekih osam kilometara i moći izdržati oko sto milijuna koraka.

Uređaj je moguće smjestiti u bilo koje cipele. Otporan je na različite vremenske uvjete, pa bi mogao biti koristan autostoperima, ljubiteljima prirode i putovanja općenito. Premijera se očekuje tijekom ove godine, piše Popular Science