ANIMIRANE FOTKE

Želite impresionirati Instagram društvo? Probajte ovu mobilnu aplikaciju

05.08.2017 u 12:52

Bionic
Reading

Aplikacija Plotagraph tek nedavno je ugledala svjetlo dana u App Storeu, no popularnost je već tu. Za razliku od Appleove Live Photo funkcionalnosti gdje se uz snimljenu fotografiju napravi i kratki video isječak, Plotagraph omogućuje stvaranje elegantnih animacija izravno iz bilo kakve statične fotografije. Zvuči idealno za Instagram? Definitivno!

Plotagraphom je moguće raditi i ovakve stvari
Plotagraphom je moguće raditi i ovakve stvari Izvor: Screenshot / Autor: Plotagraph

Cijela poanta mobilne aplikacije Plotagraph je zapravo definiranje dijelova slike koji će se kretati u određenom pravcu i/ili na određeni način. Dok je uređivanje na malim zaslonima iPhonea ponešto otežano, stvar funkcionira i na iPadu - posebno uparena s dodatkom Apple Pencil za maksimalnu preciznost. 

Neovisno o tom, čak i prstićima po iPhoneu je moguće napraviti fenomenalne animacije, koje se naknadno mogu postaviti na Instagram (ili neku drugu društvenu mrežu). Impresioniranost drugih je praktički zajamčena. 

Plotagraph je novi alat, koji će kreativci itekako znati iskoristiti Autor: Plotagraph

Konfuzno - ali tek isprva

Sučelje i način uređivanja ponešto je zbunjujuć prvi put kada se app otvori. Vjerojatno će prvih par animiranih uradaka biti ponešto neupečatljivi, no Plotagraphom je moguće ovladati vrlo, vrlo brzo. Još jednom - stvari će izgledati konfuzno, no ne treba se uplašiti sučelja niti mogućnosti ovog izvrsnog appa. 

Za početak priče dovoljno je otvoriti kakvu statičnu fotku za koju se zamislila mogućnost animiranja dijelova te maskirati dio slike. Nakon toga se dodaju animacijske točke te sve ostalo valja prepustiti algoritmima. Jasno, na svakom koraku je moguće dorađivati postavljene stvari te napraviti animaciju iz snova. 

Animiranje na zabavan način

Jednom kada se savladaju osnove, može početi istinska zabava. Koliko god se vremena želi izdvojiti za animaciju - toliko će ona biti bolja, iako vrijedi napomenuti da ponekad s točkama za animiranje ne treba pretjerivati. U minimalizmu je čar. 

Aplikacija je od ranije poznata iz svijeta računala (izdana je prošle godine), a tvrtka Plotagraph se sad odlučila i za rješenje na platformi iOS. Trenutno je app dostupan po promotivnoj početnoj cijeni od pet dolara, a uskoro će skočiti na desetak dolara. Tko se voli igrati ovakvim stvarima, sve je jasno. 

Kako izgleda Plotagraph u pogonu Autor: Trey Ratcliff

App je moguće preuzeti na iTunesima, a učionice i društvenu mrežu Plotagrapha moguće je posjetiti na službenim stranicama