AKVIZICIJE

Zašto je šef Wordpressa kupio aplikaciju za razmjenu poruka?

10.04.2024 u 15:39

Bionic
Reading

Beeper, aplikacija koja je trn u Appleovu oku, sad je u vlasništvu tvrtke koja upravlja Wordpressom i Tumblrom, i čiji je prvi čovjek veliki zagovornik otvorenog računalnog koda

Beeper, aplikaciju za razmjenu poruka koja pokušava sakupiti sve vaše usluge za razmjenu poruka u jedan digitalni sandučić, preuzet će Automattic, tvrtka koja upravlja Wordpressom, Tumblrom i drugim poznatim web servisima.

Beeper je također ukinuo svoju listu čekanja i omogućio pristup aplikaciji svima.

Prije nekoliko mjeseci lansirali su novu aplikaciju Beeper Mini, koja korisnicima uređaja s operativnim sustavom Android omogućava pristup Appleovom protokolu iMessage.

Appleu se to nije svidjelo, pa su se neko vrijeme natezali oko toga. Beeper je u među vremenu odustao, ali je njihov okršaj završio kao jedna od glavnih zvijezda u antimonopolskoj tužbi protiv Applea.)

No, nisu odustali od objedinjavanja svih poruka u jednom sandučiću, na čemu su radili zadnje tri i pol godine. Akvizicija bi im trebala omogućiti da to učine na održiv način.

Automattic je dugogodišnji zagovornik otvorenog softvera, bio je rani investitor u Beeper i na dobru je glasu oko upravljanja tvrtkama koje je preuzeo.

Njegov glavni izvršni direktor Matt Mullenweg već mjesecima govori kako vjeruje da je razmjena poruka sljedeći veliki oslonac za tu tvrtku.

Uz WordPress projekte, Automattic pomaže u nadziranju otprilike polovice web stranica na internetu. Uz WooCommerce, moćan su igrač u online maloprodaji.

Mullenweg je uvjeren kako je privatna, besplatna, šifrirana komunikacija otvorenog računalnog koda temeljno ljudsko pravo.

U listopadu prošle godine su također najavili još jednu akviziciju, 50 milijuna američkih dolara vrijednu kupnju Textsa, sveobuhvatne aplikacije za razmjenu poruka koja je Beeperov glavni, i možda jedini izravni konkurent.

Eric Migicovsky, glavni izvršni direktor Beepera, postat će voditelj odjela za razmjenu poruka Automattica, a kombinirani tim za Texts i Beeper radit će na Beeperu.

Njihov prvi posao bit će priprema aplikacije za 450 tisuća ljudi na Beeperovoj listi čekanja, koji sada mogu koristiti aplikaciju zajedno sa bilo kim drugim tko to želi.

Također ima još posla na donošenju sigurnije verzije aplikacije na sve Beeperove platforme. Trenutno je Android daleko ispred ostalih.

Beeper je trenutno izgrađen na bazi Matrixa, protokola otvorenog koda koji koriste tvrtke i vlade diljem svijeta. Dugoročni plan je zamijeniti hrpu načina na koje šaljete poruke sustavom otvorenog koda. piše Verge.