AKVIZICIJE

'Ruski Google': Nizozemci prodaju Yandex u pola cijene, evo što trebate znati

08.02.2024 u 10:22

Bionic
Reading

Tvrtka koja je krajem 2021. godine vrijedila 31 milijardu američkih dolara završit će u ruskom vlasništvu za puno manji iznos

Yandex N.V., nizozemska matična tvrtka istoimenog ruskog internetskog diva, prodaje posljednje od svojih preostalih ruskih tvrtki uz veliki popust.

Vrijednost transakcije, koja će uključivati prodaju cjelokupnog poslovanja u Rusiji i nekolicini susjednih tržišta, iznosit će oko 475 milijardi rubalja (5,2 milijarde američkih dolara).

To je približno polovica njegove tržišne kapitalizacije prema prosječnoj cijeni dionice u tri mjeseca koja završavaju 31. siječnja 2024.

Razlog za nižu cijenu pravilo koje je nametnula ruska vlada, a koje propisuje da će svaka prodaja ruske imovine matičnih tvrtki registriranih u zemljama koje Rusija smatra neprijateljskim uključivati obavezni popust od 50 posto.

Nizozemska, kao članica Europske unije, zbog sankcija pripada u tu kategoriju.

Uspon ruskog Googlea

Yandex je osnovan 1997. godine. Od tada je izrastao u rusku inačicu Googlea, koji u ponudi ima pretraživanje, e-trgovinu, oglašavanje, karte, prijevoz i još puno toga.

Iako mu je primarno tržište bila Rusija, izlistan je na burzi kapitala Nasdaq 2011. godine preko holdinga pod nazivom Yandex N.V. registriranog u Nizozemskoj. Tri godine nakon toga uvršten je također i u kotaciju Moskovske burze.

Yandex je poslovao dobro, dostigavši najveću tržišnu kapitalizaciju od 31 milijardu USD u studenom 2021. Bio je jedna od rijetkih ruskih tvrtki s potencijalnom za poslovanje na globalnoj razini.

Ali, u mjesecima koji su uslijedili Yandexove dionice su pale jer je Rusija izvršila invaziju na susjednu Ukrajinu, a Nasdaq je privremeno zaustavio trgovanje prije no što je delistirao Yandex (zajedno s nekoliko drugih tvrtki povezanih s Rusijom) prošlog ožujka.

Stoga nije iznenađenje što se matična nizozemska tvrtka želi riješiti preostale imovine.

Brojne zapadne tvrtke obustavile su poslovanje u Rusiji zbog sankcija, a izvršni direktor i osnivač Yandexa Arkadij Volozh bio je prisiljen napustiti tvrtku nakon što je stavljen na popis sankcija Europske unije.

Nakon toga Yandex je počeo prodavati neke od svojih nekretnina, uključujući prodaju svoje usluge vijesti rivalu s bliskim vezama s ruskom državom.

Tvrtka je također najavila korporativno restrukturiranje kako bi se dodatno udaljila od svojih ruskih korijena, kao i rebranding nizozemskog holdinga, ali do toga još nije došlo.

Sad će morati jer je u sklopu transakcije i brend Yandex, koji će prijeći u ruke novih ruskih vlasnika. međunaslov Yandex N.V. će dobiti najmanje 2,5 mlrd. USD u gotovini, što će biti isplaćeno u kineskim juanima.

Tko kupuje Yandex?

Tvrtku će preuzeti konzorcij predvođen višim menadžerima Yandexovih ruskih tvrtki, koji će osigurati dio kapitala putem društva s ograničenom odgovornošću posebne namjene FMP.

Ostali ulagači uključuju Argonaut, zatvoreni zajednički investicijski fond u vlasništvu ruske naftne kompanije Lukoil; Infinity Management, dioničko društvo posebne namjene u vlasništvu ulagača u rizične pothvate i poduzetnika Alexandera Chachave; IT.Elaboration, dioničko društvo posebne namjene u vlasništvu Pavela Prassa, izvršnog direktora investicijskog upravitelja Infinitum Asset Services te Meridian-Servis, društvo s ograničenom odgovornošću posebne namjene u vlasništvu biznismena i bivšeg političara Aleksandra Rjazanova.

Poduzeća koja Yandex N.V. prodaje predstavljaju više od 95 posto prihoda Yandex Grupe za prvih devet mjeseci 2023., i otprilike isti dio ukupne imovine i broja zaposlenih.

Preostala imovina koju će zadržati uključivat će četiri tehnološke tvrtke u ranoj fazi razvoja. To su tvrtka za autonomna vozila Avride; platforma za računalstvo u oblaku s umjetnom inteligencijom Nebius AI; tvrtka za generativnu umjetnu inteligenciju i velike jezične modele Toloka AI i edtech platforma TripleTen.

Yandex N.V. će također zadržati vlasništvo nad podatkovnim centrom u Finskoj, plus neka druga ulaganja u razne tehnološke tvrtke.

Ugovor, kojeg tek trebaju odobriti regulatorne agencije i dioničaria, predviđa zaključivanje transakcije u dvije faze.

U prvom dijelu će Yandex N.V. prodati 68 posto udjela ruskih tvrtki u prvoj polovici 2024. u kombinaciji gotovine i dionica u nizozemskom entitetu. Očekuje se da će se drugi dio zatvoriti unutar sedam tjedana od zatvaranja te prve faze.

Tvrtka planira iskoristiti dio svojih novčanih prihoda od prodaje za daljnji razvoj svojih preostalih poslova i isplatu dividende dioničarima, piše Tech Crunch.