DRUŠTVENE MREŽE

Meta o kupovini WhatsAppa i Instagrama: To nije bio monopolistički potez

08.04.2024 u 12:56

Bionic
Reading

Meta je na sudu s FTC-a (savezna komisija za trgovinu) zbog akvizicije WhatsAppa i Instagrama. FTC tvrdi da je to monopolistička poslovna praksa, dok Meta tvrdi da ona slijedi zakonske odredbe

.Savezna komisija za trgovinu trenutno vodi pravnu bitku s Metom. Tvrtka, ranije poznata kao Facebook, optužena je da je antikonkurentna i da stvara monopol. Meta je kao odgovor od Saveznog suda zatražila da odbaci FTC-ovu antimonopolsku tužbu. Nadalje, Meta inzistira na tome da preuzimanje WhatsAppa i Instagrama nije naštetilo tržištu niti nepovoljno utjecalo na krajnje potrošače te naglašava da je mukotrpno poboljšavala obje platforme.

Meta je, izvještava Android Headlines, navodno izjavila da je potrošila 'milijarde dolara' i uložila 'milijune sati' kako bi aplikacije učinila 'boljima, pouzdanijima i sigurnijima'. Meta od američkog suda traži da odbaci slučaj protiv FTC-a zato jer FTC nema dokaza koji potvrđuju da je ponašanje tvrtke 'isključujuće'. Drugim riječima, Meta tvrdi da preuzimanje Instagrama i WhatsAppa nije nanijelo štetu njezinim konkurentima i potrošačima. Meta implicira da njezini postupci nisu bili štetni za konkurenciju i nisu negativno utjecali na krajnje korisnike.

Važno je napomenuti da je još 2021. godine sudac Okružnog suda DC-ja James Boasberg prihvatio Metin zahtjev za odbacivanje tužbe FTC-a. Međutim, sudac je FTC-u dao priliku da podnese izmijenjeni zahtjev, kojim se nakon svega tužba nastavila. Izmijenjena žalba FTC-a daleko je sadržajnija i detaljnija od prethodne. Međutim, u svojoj žalbi, Meta je ciljala FTC-ovu definiciju tržišta, za koju tvrdi da je 'nerazumno uska'.

FTC je isključio platforme kao što su TikTok i YouTube iz svojih definicija tržišta. Umjesto toga, agencija u svojoj pritužbi uključuje samo Facebook, Instagram, Snapchat i MeWe, tvrdi Meta. Nepotrebno je reći da su Metine platforme puno veće od ostalih platformi uključenih u definicije tržišta FTC-a. Međutim, ako se uključe druge velike web platforme i tvrtke, Metina veličina i doseg nisu tako dominantni.