KIDS JUDGE BETT

Hrvatska tvrtka Smart Sense s Bett EdTech sajma u Londonu vraća se s vrijednom nagradom

31.01.2024 u 15:15

Bionic
Reading

Kids Judge Bett nagrada, koja se dodjeljuje u sklopu najvećeg svjetskog sajma edukacijskih tehnologija Bett EdTech, ove je godine pripala Smart Senseu, hrvatskoj R&D kompaniji specijaliziranoj za razvoj IoT rješenja u području praćenja kvalitete vanjskog i unutarnjeg zraka. Radi se o nagradi koju dodjeljuju učenici engleskih škola u dobi od sedam do trinaest godina, a upravo su oni odabrali Smart Sense kao kompaniju s najboljim štandom i proizvodom, koji im može pomoći u kreiranju zdravije mikroklime u učionicama i školama

Kids Judge Bett poseban je dio sajma, koji već osmu godinu za redom vodi Katy Potts, voditeljica odjela za računalstvo i sigurnost na internetu pri Vijeću Islingtona u suradnji s BESA-om (British Educational Suppliers Association). Ove je godine čast dodjele nagrada pripala poznatom britanskom autoru Michaelu Rosenu, koji je i Smart Sense timu uručio pobjednički pehar.

'Izlaganje na sajmu ovakve veličine i snage u svijetu edukacijskih tehnologija samo je po sebi inspirativno, ali Kids Judge Bett nagrada potpuno nas je iznenadila, oduševila i potvrdila da idemo u pravome smjeru. Izuzetno smo ponosni kako su upravo djeca, kao najiskreniji donositelji odluka, prepoznali naše rješenje kao korak prema stvaranju zdravijih mikroklima u kojima odrastaju. Onečišćeni zrak uvelike utječe na njihov kognitivni razvoj i krajnje je vrijeme da podignemo svijest o ovom, itekako ozbiljnom problemu', rekla je Hana Matanović, direktorica tvrtke Smart Sense, po povratku sa sajma koji se ove godine održao od 24. do 26. siječnja u britanskoj prijestolnici.

'Smart Sense predvodi revoluciju u praćenju kvalitete zraka, nudeći sveobuhvatna rješenja za škole, vrtiće i ostale obrazovne ustanove s ciljem stvaranja zdravijih okoliša. Njihova rješenja obuhvaćaju My Sensees senzore kvalitete unutarnjeg zraka i Sensees Environment mjerne stanice za praćenje kvalitete vanjskog zraka i drugih okolišnih parametara. Oba uređaja dio su Sensees sustava koji se sastoji od Clouda na kojemu se prikupljaju i analiziraju prikupljeni podaci te web i mobilne aplikacije za prikaz podataka u stvarnom vremenu', izvijestili su iz tvrtke.

My Sensees uređaji koriste sofisticirane senzore i tehnologiju povezanu s Internetom stvari (IoT) kako bi mjerenjem različitih parametara zraka pružili korisnicima važne informacije o kvaliteti njihovog životnog, radnog ili akademskog prostora. Unutar cijelog prostora uređaji mjere i bilježe razinu CO2, tri vrste čestica (PM1, PM2.5 i PM10) temperaturu i vlažnost zraka, a prikupljeni podaci mogu se pratiti u stvarnom vremenu.

Izuzetna važnost praćenja kvalitete zraka za najmlađe generacije koje su ujedno i najviše pogođene onečišćenim zrakom, dodatno je potvrđena i projektom 'e-Škole' Hrvatske akademske istraživačke mreže (CARNET) koja je Smart Sense izabrala kao partnera za opremanje više od 400 hrvatskih škola s My Sensees senzorima za kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru. Ovaj ambiciozni projekt, ali i Kids Judge Bett nagrada dokaz su našoj predanosti digitalizaciji i poboljšanju cjelokupnog obrazovnog iskustva, kao i predanosti korištenju tehnologije za boljitak društva.

Kompanija Smart Sense osnovana je 2013. godine s ciljem da inovacijama i složenim tehnologijama obogati svakodnevni život korisnika. Osim tehnoloških inovacija za unutarnji prostor, Smart Sense je razvio i sustav Sensees koji služi za praćenje kvalitete vanjskog zraka koji je ujedno i najprisutniji proizvod u Hrvatskoj i svijetu, a čiji krajnji korisnici su najčešće gradovi, ekološke i zdravstvene institucije. Stanice su implementirane u 20ak hrvatskih gradova, ali i diljem svijeta.