POZNATA LIVADA

Zajedno s Windowsima XP i ova fotografija odlazi u povijest

03.04.2014 u 07:11

Bionic
Reading

Jedna od najprepoznatljivijih fotografija uopće je snimljena daleke 1996. godine, a njen autor Charles O'Rear nikad nije ni pomišljao da će ona završiti na toliko slavnoj poziciji slikovne pozadine za Windows XP operativni sustav koji biva umirovljen za svega tjedan dana

O'Rear je prizor snimio svojim srednjeformatnim aparatom Mamiya RZ67 dok je bio na putu prema svojoj tadašnjoj djevojci. Fotografiju je neobrađenu potom stavio na servis za stock fotografije Corbis, a koji je 1989. osnovao Bill Gates. Tada se na servisu nalazilo svega pedesetak foto-autora...


Netko je iz Microsofta pronašao fotografiju Bliss (Blaženstvo) i pomislio da je riječ o izvrsnoj pozadini za Windows XP operativni sustav. Tako je i bilo, a O'Rear je dobio nepoznat iznos novca za licenciranje. Sugerira se da je riječ o možda najvećem iznosu plaćenom ikad za pojedinačnu fotografiju. U kompaniji su tek mrvicu pojačali boje i sve je bilo spremno za godine koje slijede i fotografiju koju mnogi stariji korisnici bez problema prepoznaju.

Danas teren gdje se fotografija snimila izgleda prilično drugačije prepun kalifornijskih vinograda, no O'Rear zna da će njegov uradak biti prepoznatljiv i dugo nakon što Windows XP 'zatvori oči'.

Ako koga zanima lokacija gdje je sve snimljeno, može je vidjeti na karti, a svakako vrijedi posjetiti CNet i pročitati cijelu priču vezanu uz Bliss.