CHATTER 2.0

Zagrebački CircuitMess američkom Walmartu isporučio preko 17.000 uređaja vrijednih deset milijuna kuna: 'Zamislite to kao WhatsApp bez interneta...'

26.11.2022 u 09:56

Bionic
Reading

Djeca diljem Sjedinjenih Država (SAD) o STEM-u će učiti pomoću proizvoda iz Hrvatske. Domaći startup CircuitMess isporučio je najvećem američkom trgovačku lancu Walmartu 17.670 primjeraka novog edukacijskog STEM proizvoda Chatter 2.0, koji su nadogradili ekskluzivno za suradnju s Walmartovom podružnicom, Sam's Clubom

Kako za tportal potanko pojašnjava direktor startupa i inovator Albert Gajšak, riječ je o suradnji vrijednoj gotovo deset milijuna kuna (više od milijun i 300.000 dolara), koju su dogovorili još u srpnju. U Walmartovih 589 prodavonica u SAD-u dostupno je po 30-ak primjeraka Chattera 2.0 po cijeni od 99,98 američkih dolara. Lansirali su uređaje u Walmartove prodavaonice 1. studenog, a prodavat će se sve do 31. prosinca.

'Pri odabiru asortimana za naše dućane, uvijek se vodimo time da pronađemo one artikle koji su inovativni i nude iznimnu vrijednost za naše kupce. Vrijednost ovog proizvoda je u tome što djeci pomaže da urone u svijet STEM-a i telekomunikacija te nauče vrijedne vještine koje će im pomoći da se pripreme za poslove budućnosti', komentirao je predstavnik Sam’s Cluba Cole Powell.

  • +4
Chatter 2.0, CircuitMess Izvor: Licencirane fotografije / Autor: CircuitMess

'Radilo se u tri smjene'

Premda je još rano govoriti, Gajšak nam kaže da su rezultati obećavajući. Prije svega su, dodaje, zadovoljni što su uspjeli isporučiti 'robu' vrijednu deset milijuna kuna u tako kratkom roku; imali su samo dva mjeseca za izradu uređaja za koju bi im inače trebalo i do godinu dana.

'Izazov je bio i radni kapital jer smo trebali naći kredit, financirati sve, proizvesti toliko količinu i isporučiti je; radilo se u tri smjene. Ovo je testna narudžba i suradnja. Imamo na tjednoj bazi pozive s Walmartom, oni su zadovoljni i vjerujem da ćemo nastaviti suradnju. Zanimljivo je što se tijekom 'vikenda Crnog petka' najviše proda upravo takvih uređaja pa ćemo vidjeti kako će biti sada, ali i kasnije, do kraja godine.

Očekivanja su i s naše strane velika, jer je ipak riječ o jednom najvećih američkih poslodavaca i ovo je najveća narudžba koju smo ikad imali. Ponosni smo što će se u američkim domovima o STEM-u učiti pomoću uređaja proizvedenih u Hrvatskoj', rekao nam je Gajšak te dodao da Walmart želi u svoj asortiman uključiti što više takvih edukacijskih proizvoda kako bi poticali STEM među najmlađima.

Chatter 2.0 Izvor: Licencirane fotografije / Autor: CircuitMess

Chatter 2.0 je inače nova verzija postojećeg Chattera u CircuitMessovu portfelju, koji su nadogradili ekskluzivno za Walmart. To je edukativni 'uradi sam' set za bežičnu digitalnu komunikaciju. Funkcionira po principu walkie talkieja, a djecu uči programiranju, enkripciji, bežičnoj komunikaciji kibernetičkoj sigurnosti. Preko njega se ne priča već se šalju tekstualne poruke, sličice i emojiji.

'Zamislite to kao offline WhatsApp; izmijene se enkripterski ključevi i stvori se mreža walkie talkieja putem koje se komunicira. Ne spajate se na internet, ne trebate imati SIM karticu ili WiFi, već ti walkie talkieji imaju svojevrsne antene i funkcioniraju na radioamaterskoj frekvenciji. Napravili smo jednostavan proizvod koji se ne lemi, što smo nadoknadili jačanjem softverskog dijela, a čime smo ga prilagodili najmlađima, od devet godina pa nadalje, jer im je ovo bio prvi dodir sa STEM-om', dodao je Gajšak.

  • +7
Chatter 2.0, CircuitMess Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Lea Jurcic

Udvostručenje prihoda na oko 16 milijuna kuna?

Novi je to veliki uspjeh zagrebačkog startupa nakon suradnje s Warner Brosom u sklopu projekta Batmobile, te tek posljednji u nizu CircuitMessovih projekata, koji je u svojim nastojima da postane najprepoznatljiviji svjetski brend STEM igračaka posljednjih godina razvio razne elektroničke uradi-sam proizvode za djecu. Usprkos krizi na tržištu komponenata koja je posljednjih mjeseci potresala proizvođaće elektronike, CircuitMess je uspio nadići sve prepreke.

'Ova godina je bila teška za sve proizvođače elektronike, pa tako i nas. Covid, rat u Ukrajini i problemi na tržištima čipova su uzrokovali kašnjenja u tokovima nabave i to se odrazilo na određene projekte kao što je CircuitMess Batmobile kojeg razvijamo u suradnji s Warner Brosom. Međutim uspjeli smo nadići sve te poteškoće i radimo dalje punom parom. Trenutno nam je u fokusu finaliziranje projekta CircuitMess Batmobile te ćemo ga u narednim tjednima isporučiti našim vjernim kupcima koji su ga strpljivo čekali', kaže Gajšak.

Osim licenciranih projekata poput Chattera 2.0 i Batmobilea, CircuitMess trenutno razvija svoje pretplatničke servise za učenje elektronike i programiranja. U narednom periodu plan im je investirati i u razvoj originalne edukativne aplikacije za programiranje CircuitBlocks.

Gajšakov start-up trenutno broji 25 zaposlenika, a projicirani prihodi CircuitMessa u 2022. iznose 16 milijuna kuna, što je skoro 80 posto veći iznos u odnosu na prihod iz 2021. godine.