NOVA ZNAČAJKA

Za praćenje koronavirusa putem smartfona više nije nužna zasebna aplikacija

03.09.2020 u 09:54

Bionic
Reading

Nova značajka Exposure Notifications Express već je ugrađena u operativni sustav iOS, dok bi se u Androidima trebala naći do kraja ovog mjeseca

U Appleu i Googleu žele zdravstvenim ustanovama olakšati pristup njihovom sustavu za obavještavanje o izloženosti koronavirusu. Stoga su dodali novu opciju koja će ljudima omogućiti međusobno lakše praćenje i alarmiranje bez izrade zasebne aplikacije.

Nova značajka nazvana je Exposure Notifications Express. Apple ju je ugradio u nadogradnju za operativni sustav iOS 13.7, dok će ju Google dodati u sva izdanja Androida od 6 Marshmallow pa dalje kasnije tijekom ovog mjeseca.

Time, naveli su iz te dvije tvrtke u zajedničkom priopćenju, žele pomoći zdravstvenim organizacijama koje nemaju dovoljno resursa za izradu i održavanje vlastite aplikacije za praćenje širenja koronavirusa i obavještavanje.

No, izvjesno je kako žele i potaknuti šire korištenje njihovog sustava praćenja na kojem su zajednički počeli raditi tijekom proljeća ove godine.

U početku su se oslanjali na lokalne zdravstvene ustanove koje su izrađivale aplikacije i povezivale se na taj sustav. Ali, dosad je tek dvadesetak država i regija to doista i učinilo.

Podrška postojećim aplikacijama, među kojima je i hrvatska Stop COVID-19, bit će i dalje dostupna. Exposure Notifications Express tek je dodatak na sadašnji sustav, piše CNET.