OCULUS GO

Za novu kacigu iz Oculusa ne treba vam PC niti smartfon

13.10.2017 u 10:43

Bionic
Reading

Nakon što su donekle isplatljive sustave za virtualnu stvarnost približili globalnom tržištu, Oculus je odlučio napraviti korak naprijed i predstaviti potpuno bežično riješenje. Upoznajte Oculus Go

Oculus je u 2016. planirao izradu konzole za virtualnu stvarnost koja je neovisna o računalu ili smartfonu pod imenom 'Project Santa Cruz'. Ranije ove godine kompanija je radila na još jednom uređaju za 'slobodnu' virtualnu stvarnost kodnog imena 'Pacific'. Najnoviji uređaj kojeg Oculus planira ponuditi javnosti i početi prodavati iduće godine je nezavisna konzola  pristupačnija od Sata Cruza. Njezino ime je Oculus GO.

Manje, jeftinije...i bolje?

Naglašavamo da se ovdje ne radi o projektu Santa Cruz koji će izaći kao zasebni proizvod. Go se promovira kao kaciga/konzola za virtualnu stvarnost koja stoji na sredini puta između Oculus Rifta i Samsung Gear VR-a. Za razliku od Geara, Go ne treba smartfon. Isto tako, za razliku od Oculus Rifta, Oculus Go ne zahtijeva PC. Glavni čovijek Facebooka Mark Zuckerberg ovaj uređaj naziva najpristupačnijom kacigom za VR ikad. Na kacigi se nalaze kamere koje joj pomažu pro orijentaciji, a prodavat će se za 199 dolara početkom iduće godine.

Oculus Go prekriven je tkaninom koja povećava ugodnost nošenja, dok cijeli uređaj ima mekanu i elastičnu vrpcu te dolazi s najnovijom generacijom VR optike. Oculus Go imat će novi dizajn optike - leće generaciju ispred onih na Oculus Riftu. Imat će istu vidlijivu površinu kao Rift uz reducirani odbljesak svjetla. Oculus Go će za prikaz koristiti LCD ekrane rezolucije WQHD, odnosno 2560 puta 1440 piksela. Prema Barri, uređaj ima veći faktor punjenja piksela od OLED ekrana uz 'dramatično veću vizualnu čistoću'.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Facebook

Zvuk za cijelu obitelj

Uređaj će biti kompatibilan sa svim softverom izašlim na Gear VR-u, što znači da će Gear VR biti kompatibilan sa svim softverom za Oculus Go. Za kraj, zvučni sustav ugrađen u kacigu napravljen je bez slušalica, što znači da se zvuk projecira oko korisnika. Drugim riječima, svi u okolini mogu čuti isto što i korisnik.

Razvojni softver za Oculus Go razvojnim će timovima u ruke stići ovog listopada.