IZNENAĐUJE I U 40.

Windows kao otvoreni kod? Nije nemoguće

04.04.2015 u 13:05

Bionic
Reading

Microsoft se tijekom godina značajno promijenio: počeli su nuditi vlastite uređaje, usvojili su višeplatformsku strategiju kojom svoj softver čine što je moguće dostupnijim. A sad, čini se, razmišljaju i o donedavno nezamislivom - otvaranju koda za Windows

Prije 40 godina, 4. travnja 1975. godine, Bill Gates i Paul Allen - prijatelji iz škole Lakeside u Seattleu, sklopili su malo partnerstvo. Gates je imao 19, Allen 22 godine. Plod njihovog dogovora i suradnje zvao se Micro-soft.

S vremenom je izrastao u jednu od najvećih svjetskih tehnoloških tvrtki. Koja nas, eto, ne prestaje iznenađivati.

Da je otvaranje koda Windowsa 'definitivno moguće' rekao je Mark Russinovich, šef tehnike Azurea i jedan od osam Microsoftovih 'technical fellowa' u razgovoru za Wired. O tome su u softverskom divu u Redmondu već razmišljali i razgovarali, dodao je.

Izgledi da Windows uskoro postane besplatan open source softver zasad su ipak vrlo mali. Teško da će se odlučiti na tako krupan korak prije no što smisle kako će nadoknaditi značajan gubitak prihoda do kojeg bi u tom slučaju došlo.

A tu je i problem kompleksnosti. Čemu otvoreni kod ako traži prateći sustav s kojim bi se mjesecima hrvali i genijalci koji se razumiju u kvantnu fiziku, pita se Russinovich.


Microsoft je proteklih mjeseci već javnosti otvorio dio svog koda, uključujući i razvojne alate .NET, nadajući se kako će time privući veće zanimanje za druge alate i proizvode. Sličan rezon mogao bi biti primijenjen i na Windows, barem djelomično.

Više:Neowin